jegyzet

2021.07.31. 07:57

Formán kívül

Aggódom a Forma–1 aktuális világbajnokáért – mi lesz vele hétvégén a Hungaroringen?

Nyéki Zsolt

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Magyarországra érkezve bizonyára értesült a friss hírről, hogy a szomszédos Ausztriában a kormány (a Kronen Zeitung beszámolója szerint) szigorítja az iskolai szexuális oktatást. Márpedig Hamilton érzékeny az ilyenekre, megzavarja a koncentrációját. Legutóbb, a Brit Nagydíjon is azért tolhatta falnak a trónjára esélyes Verstappen autóját, mert a magyar gyermekvédelmi törvény körül jártak a gondolatai. Rágta-rágta magát a paragrafusokon, összevetette az uniós jogszabályokkal, s tessék, megtörtént a silverstone-i ütközés!

Persze mindenki tudja, hogy ez nincs így, ellenben most értjük meg igazán, miért nevezik az F1 világát utazó cirkusznak. Lewis egyszemélyes mutatványával akkor tört ki az istállójából, amikor a Fekete Életek Számítanak (BLM) mozgalom előtt látványosan, feltartott ököllel borult le a reflektorfényben. Azóta hopmesterként szólítja porondra a társait, és idomárként térdepelteti le őket. Aki vonakodik, azt megdorgálja, a háttérben figyelő cirkuszigazgató pedig a kockacukor megvonásával fenyeget. Hamiltont az sem zavarja, hogy a feketemozgalmat ő maga teszi hiteltelenné: színes bőrű létére mesés karriert futott be, elképesztő vagyont szerzett. Mi más bizonyítaná jobban, hogy akiben szerencsésen találkozik a tehetség és a szorgalom, az munkával is elérheti céljait, függetlenül bőre színétől. Nem tombol, nem fosztogat üzleteket, nem dönt szobrokat, és ha problémája van, akkor a megtárgyalásához kulturált eszközöket választ. A szexualitás kérdésével is ez a helyzet.

Hamilton valószínűleg annyira olvasta a citált magyar törvényt, mint a német válogatott kapusa, Neuer, akinek bőven elegendő volt a szivárványos demonstrációhoz, hogy valakik mondtak valamit valamiről. Hacsak nem hisszük el, hogy az Európa-bajnokság sűrűjében a magyar jogszabály tervezetét böngészve ült félre az öltöző sarkába. A melegjogi aktivisták és szimpatizánsok persze kapva kapnak a váratlanul (…?) érkező, külső támogatásokon, de ezzel csak erodálják azt a toleranciát, amely a társadalom békés egymás mellett élésre törekvő, elfogadásra is kész és képes többségében még megvan. Egyébként meg normális világban a szexuális élet az egyén, a jogrend pedig egy ország magánügye – beleszólás csak kérésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!