jegyzet

2021.09.17. 07:38

Szakadékba a „böszmével”

15 éve hangzott el a hírhedt beszéd.

Nyéki Zsolt

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nehéz lenne másképp kezdeni ezt az évfordulós visszatekintést, mint a történelmi bukáshoz vezető beszéd idézeteivel: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz (…). Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk.” S persze az azóta szállóigévé vált rész: „Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert el…-tuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált.” Egyértelmű kijelentések. Ez a zárt ajtók mögött elhangzó beismerés került nyilvánosságra 2006-ban ezen a napon, s hozta el Gyurcsány Ferenc, az akkori kormányfő elhúzódó morális agóniáját, majd dicstelen távozását. Ám ez nem csak egy ember bukása volt. Vele zuhant szakadékba pártja, az MSZP, a baloldalinak nevezett teljes politikai közösség, és ment át mélyrepülésbe az egész ország.

Tizenötév hosszú idő, de ahhoz rövid, hogy megszépítse azt, amit nem lehet. A totális csődhangulatban mindenki várta Gyurcsány lemondását, az MSZP reálisan gondolkodó politikusai és szimpatizánsai is. Ez az egy esélyük volt a túlélésre, de nem kapták meg. Amikor az őszi önkormányzati választásokon megsemmisítő, máig ható vereséget szenvedett a balliberális koalíció, Gyurcsány bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen a parlamentben. Bátor tett is lehetett volna, de „biztosra ment” (olvasható a korabeli index-cikkben), mert nyílt, név szerinti állásfoglalásra kényszerültek a képviselők, és a szocialista frakcióval előzőleg el is gyakoroltatták. A következménye ismert: az MSZP ma egyedül be sem jutna a parlamentbe, és a szalmaszálat az egykor ádáz ellenfelekkel kötött szövetség adja. A nyíregyházi Kossuth tér is sok-sok este volt hangos azoktól, akik hónapokon át tüntettek és teli tüdőből szidták az „őszödi böszmét”, ám ma különös barátsággal vannak iránta. Az őszinteség és a hitelesség persze más kérdés. Sic transit gloria mundi – de ezt az egykori koalíciós partner, az SZDSZ-es államtitkár és kampányfőnök Horn Gábor egyszerűbben fogalmazta meg 2008-ban: „(…) Feri, azt mondták menj a …ba! Valljuk be!” A tizenöt évvel ezelőtti megszégyenülésre látszat eleganciával ugyan, de racionális döntés lett volna a távozás. Helyette jött egy hónap múlva a rendőrroham, később az új miniszterelnök, Bajnai és a „fájni fog” program, adóemelés, euró milliárdokban mért hitel. S aztán egy új korszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!