jegyzet

2021.10.15. 14:00

Csapat

Azt már Minarik Ede mosodás is tudta Sándor Pál Régi idők focija című vígjátékában: Kell egy csapat!

Jernei Gábor

Miután egy közel ötven­éves filmről van szó, kijelenthetjük, ennek a három szónak volt ideje szállóigévé válni. Pusztán csak amiatt, mert nagyon igaz. Meg már csak azért is, mert Sándor Pál hét évvel később forgatott Ripacsok című alkotásának visszatérő betétdala szerint: Egyedül nem megy. Hab a tortán, mindkettő Garas Dezsőhöz köthető.

Ez a kettő jutott eszembe a nyíregyházi négy határ menti projektzárón, amikor a résztvevőkkel beszélgettünk. Jó volt hallani, hogy mindannyian egy dolgot hangsúlyoztak majdnem mantraszerűen, a négy év alatt egymásnak korábban zömmel teljesen ismeretlen emberek egy mindenben együttműködni tudó, a másikat támogatni akaró közösséggé váltak. Ezeket a nőket és férfiakat egy közös projekt hozta össze és nem csupán munkatársakká, hanem igaz barátokká váltak, ami nem volt cél ugyan, mégis hatalmas eredmény.

Mert bár nem az a vágy, hogy a bajban találkozzanak ismét, de jó érzés tudni, veszély idején lehet kire számítani. És ez jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!