SZON - Kultúra

2014.11.17. 16:21

Nemzet Művésze díj - Szabó István örül, Sebő Ferenc büszke az elismerésre

Budapest, 2014. november 17., hétfő (MTI) - Szabó István filmrendező és Sebő Ferenc zenész, zenetudós egyaránt hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a hétfőn első alkalommal átadott Nemzet Művésze díjban részesült 69 alkotó között lehet.

Budapest, 2014. november 17., hétfő (MTI) - Szabó István filmrendező és Sebő Ferenc zenész, zenetudós egyaránt hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a hétfőn első alkalommal átadott Nemzet Művésze díjban részesült 69 alkotó között lehet.

"Nem osztályozom a kitüntetéseket, de számomra mindig óriási öröm, amikor elismerik a munkámat" - fogalmazott Szabó István az MTI-nek a Nemzet Művésze díj átadása után a Pesti Vigadóban.

Kitért arra, hogy a díjak azért is fontosak számára, mert felhívják a figyelmet a filmekre, és talán a kitüntetés híre kedvet ébreszt az emberekben megnézni azokat az alkotásokat, amelyek az elismerés mögött vannak.

Szabó István az MTI kérdésére elmondta, hogy nagyon meglepte és meghatotta, hogy egy héttel ezelőtt Münchenben egy ünnepi gálaest keretében átvehette a német rendezők szövetségének (BVR) életműdíját, a Metropolis-díjat is. A rendező legismertebb filmjei, a hármas egységként kezelt Mephisto (1981), a Redl ezredes (1985) és a Hanussen (1987) német koprodukcióban és német témát feldolgozva készültek, a Mephistóért Oscar-díjat kapott 1982-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

"Két napot töltöttem Németországban, a díjátadó mellett tartottam egy master class szemináriumot és részt vettem egy közönség-beszélgetésen is" - jegyezte meg Szabó István.

A Kossuth-díjas rendező az MTI-nek elmondta, hogy vannak elképzelései egy új filmről, de először szeretne látni egy jó forgatókönyvet - legutóbbi moziját, Az ajtót 2012-ben mutatták be. "Most már nagyon vigyázni kell, bírja-e az ember fizikailag. Az erő talán már hiányzik egy igazán látványos film elkészítéséhez".

Sebő Ferenc egyike azoknak, akik hétfőn a zeneművészet kategóriában vehették át a Nemzet Művésze díjat.

"Elsősorban azért vagyok büszke erre a díjra, mert a szakma adja. Öröm ez, mert a többi most kitüntetettel együtt sok munkát tettünk bele, anélkül, hogy bármit is vártunk volna érte" - fogalmazott a Kossuth-díjas zenész, zenetudós.

Az MTI-nek elmondta, hogy jó ideje heti műsora van a Bartók Rádióban: a Sebő című zenés műsorban sok mindenről mesél, ami az életében történt és fontos.

"Richter Pállal, Szendrei Jankával és Pávai Istvánnal dolgozom a három évvel ezelőtt elhunyt Dobszay László zenei katalógusának második kötetén. Ez lezárja és összegzi a népzenei gyűjtések 150-200 évét. Aktív a Sebő együttes is, amely az elmúlt időben megfiatalodott, hiszen két énekes növedékem, Soós Réka és Tímár Sára csatlakozott, ők a Zeneakadémia népzenei szakán végeztek" - fejtette ki Sebő Ferenc.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!