SZON - Kultúra

2016.03.05. 18:16

Filmhét - A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb jelölést a Magyar Filmdíjra

Budapest - A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb, összesen 15 jelölést a Magyar Filmdíjra. A 18 kategória jelöltjeit szombaton hozták nyilvánosságra, az elismeréseket a 2. Magyar Filmhét zárónapján, vasárnap adják át.

Budapest - A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb, összesen 15 jelölést a Magyar Filmdíjra. A 18 kategória jelöltjeit szombaton hozták nyilvánosságra, az elismeréseket a 2. Magyar Filmhét zárónapján, vasárnap adják át.

A Liza, a rókatündért mind a 13 játékfilmes kategóriában jelölték, sőt a legjobb női és férfi mellékszereplők mezőnyében két-két színésszel is képviselteti magát Ujj Mészáros Károly filmje.

A szervezők MTI-hez eljuttatott szombati közleménye szerint a legjobb nagyjátékfilm díjáért a Liza, a rókatündérrel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, az Anyám és más futóbolondok a családból, A nagy füzet és az Isteni műszak versenyez.

A tévéfilmek közül a Félvilág, A fekete múmia átka, a Ketten Párizs ellen, A kőmajmok háza és a Hivatal kapott jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Drifter, a Káin gyermekei, a Tititá, az Anyám levelei Sztálin elvtársnak és a Budapest ostroma kapták a legtöbb szavazatot.

Az ismeretterjesztő filmek közül a Kis kamerák, nagyvadak; a Vad Kunság - A Puszta rejtett élete; A nagyszerelmű város; Az ég felé nyitott tanterem és A kőbaltás ember - Érdi medvevadászok maradtak versenyben. A legjobb kisjátékfilm kategóriában a Betonzaj, Az Elmenetel, az En Passant, a Levelek anyámtól és a Terminál vannak a jelöltek között, míg az animációk közül Az ostoba Matjus, a Hoppi mesék, a Kojot és a szikla, Az Árpádok emlékezete: III. Béla király és az Egy komisz kölyök naplója kapta a legtöbb szavazatot.

A legjobb rendező díjáért Ujj Mészáros Károly mellett az Anyám és más futóbolondok a családból című filmjével Fekete Ibolya, a Hajnali lázzal Gárdos Péter, a Szabadeséssel Pálfi György és VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotásával Reisz Gábor száll versenybe.

A legjobb női főszereplő kategóriában a Liza, a rókatündérből Balsai Mónit, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmből Básti Julit és Ónodi Esztert, a Félvilágból pedig Gryllus Dorkát és Kovács Patríciát jelölték. A legjobb férfi főszereplők közül a Liza, a rókatündérből Bede-Fazekas Szabolcs, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmből Gáspár Tibor, a Veszettekből ifj. Vidnyánszky Attila, a Swingből Kulka János és a Szerdai gyerekből Thuróczy Szabolcs versenyez.

A 12 szakmai kategóriában a legjobb rendező, női és férfi főszereplő mellett a legjobb női mellékszereplőt; férfi mellékszereplőt; operatőrt; forgatókönyvírót; vágót; hangmestert; zeneszerzőt; díszlet-, látvány- és jelmeztervezőt; valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmestert díjazzák. A jelöltek teljes listája a Magyar Filmakadémia oldalán olvasható.

Mint a közleményben felidézik, a Magyar Filmakadémia teljes tagsága február 28-tól szavazhatott arra, hogy melyik film, illetve alkotó kerüljön be a 18 kategória 5-5 jelöltje közé. Az akadémiai tagok most újabb titkos szavazással döntenek a nyertesekről, szavazataikat vasárnap 13 óráig adhatják le. Az, hogy kik vehetik át idén a Magyar Filmdíjat, a Nemzeti Színházban tartandó gálaesten derül majd ki.

A 2. Magyar Filmhéten 270 film versenyzett. A seregszemlére az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon moziforgalmazásba került, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!