SZON - Kultúra

2016.05.13. 14:23

Mihályi Gábor kapta az idei Seregi-díjat

Budapest - Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) művészeti vezetője nyerte el a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat.

Budapest - Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) művészeti vezetője nyerte el a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat.

A negyedik alkalommal átadott elismerés az alapítók szándéka szerint a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, Seregi László koreográfusnak állít emléket, életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából.

Mihályi Gábor Seregi Makrancos Katájának csütörtök esti előadása előtt vehette át az elismerést az Operaház színpadán Ókovács Szilveszter főigazgatótól, Solymosi Tamás balettigazgatótól és a két alapítótól: Kollár Eszter és Bán Teodóra táncművésztől - közölte az MTI-vel pénteken az Operaház.

A Seregi-díj kuratóriumának indoklása szerint Mihályi Gábor teljes munkásságáért érdemes a kitüntetésre, amely műfaji megkötés nélkül adható a tánc bármely területén alkotó művésznek. A díjazott szakmai tevékenysége méltó Seregi László örökéhez, hiszen a névadó alkotó a klasszikus balett kiemelkedő egyéniségeként is fontosnak tartotta a néptánckultúra ápolását - áll a méltatásban.

Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas táncművész diplomáját a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerezte; 1982 szeptemberétől a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának tagja, majd szólistája, később művészeti vezetője, karigazgatója lett. Irányításával az együttes új korszaka indult el, csak a MÁNE számára több mint húsz önálló műsort készített. Koreográfusként, rendezőként több országos jelentőségű táncrendezvényt állított színpadra és folyamatosan dolgozik társegyüttesekkel.

Tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, kurzusokat tartott és tart többek között az Egyesült Államokban és Kanadában. Tagja a Magyar Koreográfusok Társaságának, a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, valamint az Emmi Táncművészeti Bizottságának. A Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

A Seregi-díj az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja, a jelöltekre hattagú szakmai kuratórium tesz javaslatot. A grémium elnöke az Operaház mindenkori főigazgatója, tagjai: az Operaház mindenkori balettigazgatója, az Operaház balettművészeti főtanácsadója, Kollár Eszter, Bán Teodóra, valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja.

Jelölt lehet bármely, az adott évben új koreográfiát készítő, pályájának csúcsán lévő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó koreográfus, akit a kuratórium bármely tagja jelöltnek javasol. A jelöltek névsora nem publikus. Az elismerés a klasszikus balett területén kívül alkotó művészeknek is odaítélhető.

A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!