SZON - Kultúra

2018.07.06. 10:31

Mesés kiállítás Süsüvel és társaival

Budapest - A kedves sárkányt a mai generáció tagjai is kedvelik.

Budapest - A kedves sárkányt a mai generáció tagjai is kedvelik.

Süsü, a sárkány, Magyarország egyik legnépszerűbb bábfilmsorozatának főszereplő figurája több mint negyvenéves. Az MTVA – Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely csapata – tisztelegve a mesesorozat és készítői előtt – Süsü 40+ címmel tárlatot szervezett, ahol az eredeti bábok mellett a forgatáson készített fotókat és terveket, valamint néhány díszlet grafikáit is meg lehetett tekinteni. Emellett bárki magára ölthette a híres egyfejű világát idéző jelmezeket, kipróbálhatta a Süsü karaoke-t, a látogatók külön vetítőteremben nézhették a bábfilmet, és egy stúdiót is berendeztek, ahol egy kamera előtt helyet lehetett foglalni a királyi trónszékben, a paravánokon pedig el lehetett olvasni a bábfilm ismertetését, sikereit taglaló korabeli újságcikkeket.

Érdekességek, kulisszatitkok

Herpai András, a tárlat kurátora elmondta: Nagy volt az érdeklődés a kiállítás iránt, és mint kiderült, a mai generáció is kedveli a Süsü, a sárkányt. A mese készítői közül többen ellátogattak a megnyitóra: jelen volt többek között Csukás István, Takács Vera, Meixler Ildikó, Sárközy András, Maly Róbert és Zsengellér Gyula is. Takács Vera, a Süsü dramaturgja a kiállításon készített riportjait felhasználva Süsü emlékgyűjtő címmel sorozatot indított saját You­tube-csatornáján, ahol számos érdekességet, kulisszatitkot tudhatunk meg a sorozat készítéséről. A bábfilmek aranykorát felidéző kellékek ma már műkincsnek számítanak, védett műtárgyak.

- Fecske László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!