Koncert

2019.06.19. 15:16

Miklósa Erika szeret kalandozni a jazz világában

Június 26-án este a Rózsakert Szabadtéri Színpadon Miklósa Erika világhírű operaénekesnő egy különleges koncerttel örvendezteti meg a nyíregyházi közönséget.

Fekete-Kovács Kornél Liszt Ferenc-díjas zeneszerzővel közös estjén az ország egyik legelismertebb big bandjével lépnek fel. A Modern Art Orchestra kíséretében megszólalnak klasszikus operák izgalmas átiratai, ugyanúgy mint legendás Gershwin dalok. A két művész, rendhagyó módon, még duettet is énekel a színpadon.

- Hogyan született a Másképp című album? Kié volt az ötlet?

Miklósa Erika: - Már nem tudom, pontosan kié volt az ötlet. Sokan tettek bele ötleteket. De kellett hozzá, hogy nekem szükségem van a klasszikus zenétől eltérő inspirációkra. Keresem az új dolgokat, az meg pláne motivál, hogy mások mondják, meg kellene próbálnod a jazzt. Egyszerűen vonzanak ezek a lehetőségek. Feltöltenek, belépek új világokba, és jól érzem ott is magam. A Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornélon keresztül vezetett az út: annak idején felkértem, készítsen egy operettmedleyt, amelyet aztán Sanghajban mutattunk be. Tudtam, éreztem, hogy szeretnék vele dolgozni még. Elképesztő zenei ízlése és tudása van. Beszélgettünk klasszikus darabok átiratáról, s közben már benne voltunk abban is, hogy hát akkor jöjjön a jazz.

Fekete-Kovács Kornél: - Úgy emlékszem, hogy 2011-ben, Erika és a Pentaton ügynökség ötlete nyomán indult útjára a Másképp című album. Az eredeti koncepcióban nemcsak a MAO szerepelt, hanem az argentin zenét játszó Quartet Escualo együttes felfogásában is felcsendülnek dalok. Az én szerepem az volt – mint már oly sokszor életemben, hogy az egyébként távol lévő műfajokat próbáljam meg egy, stilisztikailag és hangzásukban egységes formában, megszólalásban újrafogalmazni. A visszajelzések alapján nagyon úgy fest, hogy nagyszerűen sikerült ezt elérni. A big band hangzás, a jazz szemben az opera, operett és musical világával valódi kihívás volt annak idején.

- Másképp kell készülni erre a koncertre, mint a klasszikus operai fellépésekre? Mennyire könnyű az Ön számára a műfajok közötti gyors váltás?

Miklósa Erika: - Átjárhatok műfajok, és szeretem is az átjárást közöttük. Ráadásul a hangom is szereti ezt, és bírja is. Kétségtelenül komoly lökést adott – túl a kíváncsiságon, a felfedezésen, amely folyamatosan hajt –, amikor évekkel ezelőtt a West Side Story koncertváltozatában Mariat énekeltem, majd – ugyancsak az Operett színészeivel – jött A bajadér. Akkor már elég bátor lettem – nem mintha nagyon össze kellett volna magam szednem -, hogy a jazz és a latin zene felé kalandozzak. Benne vagyok mindegyikben én is. Az érzéseim, a hangulataim. A Másképp című lemez voltaképpen az én szenvedélyeimről szól. Akár Piaf-sanzont, akár Piazzola-tangót és Cole Porter-jazzt, akár a Carmenből a Habanerát éneklem. Nálam a szenvedély és a bátorság amúgy is összeér.

- Ritkán hallja Önt a közönség énekelni a koncerteken. Erikának sikerült rávennie, hogy duettet énekeljenek, hogy került bele ez a dal programba?

Fekete-Kovács Kornél: - Nos, amikor a turné programját állítottuk össze, akkor felmerült, hogy a lemezen szereplő duett dalok miként hangozzanak majd el a koncerteken – az albumon Dolhai Attila és Kökény Attila közreműködik egy-egy dalban. Minden egészséges férfi életében eljön egy pont, amikor szeretne Frank Sinatra bőrébe bújni, és kiállni egy nagyzenekar elé egy mikrofonnal, hát ez velem sem volt másként. Volt egy beszélgetésünk, ahol én viccesen ajánlottam fel, hogy szívesen elénekelném a Cole Porter Let’s Do It című dal férfi szereplőre eső részét. Erika eleinte kissé óvatosan, de biztatott. Kipróbálva a duettet, elégedettségének adott hangot, így számomra minden alkalommal nagy élmény, és valóban megtisztelő, hogy a műsor részeként egy ilyen fantasztikus énekes mellett fakadhatok dalra.

MÁSKÉPP – Miklósa Erika és Fekete-Kovács Kornél koncertje a Modern Art Orchestrával

Helyszín: Rózsakert Szabadtéri Színpad

Időpont: 2019. 06. 26. 20:30

Jegyértékesítés:

Móricz Zsigmond Színház – www.moriczszinhaz.hu, [email protected]

Telefon: +36 30 42 507 006, +36 20 233 2926

(PR cikk)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!