SZON - PR cikk

2015.02.09. 12:09

300 milliárd, meg ami mögötte van

Bármekkora összeget tesz egy takarékba, a pénze gyakorlatilag száz százalékos biztonságban van.

Bármekkora összeget tesz egy takarékba, a pénze gyakorlatilag száz százalékos biztonságban van.

Múlt év december 10-e óta gyakorlatilag 100 százalékos biztonságban vannak a takarékszövetkezeteknél elhelyezett pénzösszegek. A takarékok ügyfeleit immár kétszeres betétvédelmi rendszer, minden egyes magyarországi takarékszövetkezetet pedig közel 300 milliárd forintnyi tőke véd, miután létrejött a takarékok új Garanciaközössége.

A takarékok egymásért kölcsönösen felelősséget vállalva Garanciaközösségbe tömörültek azért, hogy a korábbinál lényegesen nagyobb pénzügyi biztonságot nyújtsanak ügyfeleiknek, Ez az új rendszer 2014. december 10-én jött létre, a közösség tagjai – összesen több mint száz szövetkezeti intézmény, a Takarékbank Zrt. és az Integrációs Szervezet – vállaltak garanciát (felelősséget) egymásért. Ez azt jelenti, hogy a sok kisebb és nagyobb takarékszövetkezet tőkeereje összeadódik: ezzel - kiegészülve a Takarékbank, valamint az Integrációs Szervezet vagyonával - összesen közel 300 milliárd forint konszolidált tőke áll minden takarék mögött.

Minden takarék a tagja lett

A közösségbe való belépést egy átfogó és mélyreható pénzügyi vizsgálatsorozat előzte meg, így csak azok a takarék- és hitelszövetkezetek, illetve szövetkezeti bankok léphettek be, amelyek megfeleltek az átvizsgálás szigorú követelményeinek. Tavaly év végéig a takarékok központi bankja, a Takarékbank döntése alapján az összes ma Magyarországon működő takarék, összesen több mint 100 szövetkezeti hitelintézet lett a garanciaközösség tagja.

Kétszeresen védett betétek

De nemcsak a közös tőkeháttér miatt lettek sokkal biztonságosabbak a takarékok, hanem azért is, mertanáluk elhelyezett betétösszegeket – a pénzintézetek között egyedülálló módon – ma már kétszeres védelem szavatolja. A takarékok betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett már a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is biztosítja. Az OBA 100 ezer euróig védi a lakossági és vállalati betéteseket, a Tőkefedezeti Alap pedig a 100 ezer euró feletti összegekért, valamint az OBA által nem biztosított – például önkormányzati, vagy állami betétekért – is helyt áll.

Így az ügyfelek bármekkora betétösszeget helyeznek el egy takarékban – legyen az bárhol az országban – a pénz gyakorlatilag 100 százalékos biztonságban van. Az ügyfelek a takarékok országszerte több mint 1500 fiókjában találkozhatnak a Garanciaközösség 100 százalék betétbiztonságot jelölő emblémájával.

További részletek, feltételek: www.garanciakozosseg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában