SZON - PR cikk

2015.05.05. 14:47

A virtuális sztrádán is szükség van jogsira!

Nyíregyháza – Idén az összes nyíregyházi általános és középiskolába ellátogat a Telekom Okosdigitális programja, amely az internet tudatos és biztonságos használatára tanítja a diákokat.

Nyíregyháza – Idén az összes nyíregyházi általános és középiskolába ellátogat a Telekom Okosdigitális programja, amely az internet tudatos és biztonságos használatára tanítja a diákokat.

Manapság nemcsak több ponton záródó ajtókkal, ablakokkal és riasztórendszerekkel kell védekeznünk az illetéktelen behatolókkal szemben, ha nem vigyázunk, a számítógépünkön és okostelefonunkon tárolt személyes adataink, privát képeink, videóink is rossz kezekbe kerülhetnek, s akkor még az alattomosan támadó vírusokról és a tizenévesekkel álnéven ismerkedő, még alattomosabb alakokról nem is beszéltünk. A Telekom Okosdigitális programja - partnerségben a Digitális Tudás Akadémiával - több száz önkéntes telekomos dolgozó közreműködésével immár évek óta igyekszik felhívni az iskoláskorú gyermekek figyelmét a biztonságosabb és tudatosabb nethasználat fontosságára. A telekommunikációs cég úgy döntött: a szülőkre és a pedagógusokra is kiterjeszti országos misszióját.

Mennyire jártasak a tanárok és a szülők a virtuális világban, amelyben gyermekük már otthonosan mozog?

Tóth Zoltán, a Telekom Okosdigitális program szakértője: Elég nagy lemaradásban vannak a mai fiatalokhoz képest, akik – némi túlzással – már okostelefonnal a kezükben születtek, és előbb tanultak meg gépelni, mint kézzel írni. A tizenévesek rengeteg időt töltenek a világhálón, ismerkednek, beszélgetnek, vásárolnak, információkat gyűjtenek, játszanak, feltöltenek, letöltenek. Valamennyi felelős szülő, lelkiismeretes pedagógus aggódik értük, nehogy bajba kerüljenek, de csak kevesen tudnak a segítségükre sietni, ha kell, mert nem ismerik azokat a felületeket, alkalmazásokat, amiket a gyerekek használnak. Az egész országra kiterjedő, ingyenes programunk célja, hogy mindkét generációt hasznos tanácsokkal lássa el.

Hogyan érik el, hogy a szülők, tanárok és diákok egy nyelvet beszéljenek ebben a témában, s azt, hogy a gyermek beavassa őket, tanácsot kérjen, ha „bajba kerül”?

Tóth Zoltán: Szinte naponta hallunk a virtuális térben történő konfliktushelyzetekről, amely némely esetben komoly traumák lehetőségét hordozza. Egyetlen felnőtt sem állhat minden pillanatban a netező gyermek mellett, de sokat tehet azért, hogy minimalizálja a rá leselkedő ártalmas tartalmakat. Alkohol, drog, katonaság, öngyilkosság, plágium, szekta, szexuális orientáció, szerencsejáték – íme néhány azon kategóriák közül, amelyeket egy ingyenes, minden internetszolgáltató honlapján elérhető programban letilthatunk a gyerekeink számítógépéről, telefonjáról, tabletjéről. Az Okosdigitális program ennek mikéntjére és miértjére is választ ad az iskolai fórumokon, ám a Telekom – immár több száz fős – önkéntes tábora ennél sokkal többet tesz. A telekommunikációs szakemberek ez idáig mintegy 2100 rendkívüli osztályfőnöki óra keretében, olykor elrettentő vagy éppen megmosolyogtató történeteken keresztül világítottak rá a jelszavas védelem és a jogtiszta szoftverhasználat fontosságára, posztolási jó tanácsokat adtak, de szó esett arról is, kiket (ne) jelöljünk vissza a közösségi oldalakon, mi a profillopás, a chatrulett, milyen erkölcsi és büntetőjogi következményei lehetnek a képlopásnak, vagy például kihez fordulhat a fiatal, ha valaki zaklatja a neten. Ezekre az ismeretekre természetesen a szülőknek és pedagógusoknak is óriási szükségük van, részint, hogy jó segítőkké, részint hogy maguk is tudatos és körültekintő felhasználókká váljanak. A közeljövőben négy napos, akkreditált pedagógusképzést indítunk Nyíregyházán, a digitális kompetenciafejlesztő tréning iránt egyébként országosan óriási az érdeklődés. Egy-egy nagyobb munkaadó, például egy szülők százait foglalkoztató családbarát nagyvállalat, áruházlánc is jelezheti igényét egy-egy ingyenes oktatásra.

Erre a hiánypótló misszióra tehát a nagyfokú társadalmi tájékozatlanság miatt van szükség. Milyen lépésekkel lehetne még javítani a fiatalok ismeretein?

Tóth Zoltán: Jó lenne, ha ezek az ismeretanyagok már az általános és középiskolai tananyagokba is beépülnének, és nemcsak fakultatív szakkör, hanem kötelező tantárgy keretében. Most ugyanis azt látjuk, hogy a kezdő felhasználók többnyire naivak, tapasztalatlanok, s ennél fogva veszélyeztetettek. Olyan ez, mintha előbb ülnének autóba, minthogy megismernék a közlekedési szabályokat és a vezetési technikákat. A mai világban elengedhetetlen, hogy a digitális világsztrádán is okosan és körültekintően közlekedjünk, különben...

Különben...? Milyen történetekről számolnak be az iskolapadban ülők és a katedrán állók az „okosfórumok” alkalmával?

Tóth Zoltán: Sok titkot, sztorit árulnak el egy-egy ilyen interaktív beszélgetésen a tizenévesek. Volt olyan lány, aki naivmódon megadta a címét, telefonszámát egy szimpatikusnak tűnő fiúnak, majd találkozót beszéltek meg, ám a randevúra, amelyre szerencsére a barátnői is elkísérték a kamaszlányt, a jóképű fiatal fiú helyett egy idősebb férfi érkezett meg. Egy fiú elújságolta a Facebook-on, hová készül nyaralni menni jövő héten a családjával. A szülők – tartva attól, hogy a betörők kihasználnák a távollétüket – kénytelenek voltak lemondani a befizetett utat. Gyakori kérdés, hogy az elveszített, kikapcsolt állapotban lévő okostelefon lokalizálható, megtalálható-e, ahogy az is, érdemes-e bedőlni a különféle nyereményjátékoknak, előrefizetős apróhirdetéseknek. Folyamatosan terítéken van a zaklatások és a képekkel való visszaélések témaköre is. Előfordult, hogy az egyik férfi tanár őrizetlenül és bekapcsolva hagyta a laptopját az egyik óraközi szünetben a tanteremben. A diákok – élve a tálcán kínált lehetőséggel – „összeházasították” a mit sem sejtő agglegényt az egyik csinos, de férjezett kolléganőjével a Facebook-on. A tanár úr megfizette a tanulópénzt a felelőtlenségéért, a csínytevő diákokban azonban tudatosítanunk kellett, hogy az ilyen tréfának akár büntetőjogi következménye is lehet!

A díjmentes programokra várják az iskolák és munkaadók jelentkezését a www.okosdigitalis.hu oldalon!


A Digitális Magyarország első állomása Nyíregyháza, ahol a Magyar Telekom a kormányzattal közösen, a várossal együttműködve idén átfogó fejlesztési programba kezdett. Ennek részeként a Telekom nagy volumenű hálózatfejlesztése hajt végre, így több mint 7.000 háztartásba jut el a minőségi vezetékes szélessáv az év végéig. Emellett a vállalat tovább építi a nagysebességű 4G/LTE mobilhálózatot Nyíregyházán és környékén, és folytatja Telekom Okosdigitális nevű oktatási programját, amelynek keretében az elmúlt két évben közel 3000 diákot oktattak a városban az internet biztonságos és tudatos használatára. Az idén minden nyíregyházi általános és középiskolába eljut az edukációs program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában