SZON - PR cikk

2015.09.23. 09:32

Almafesztivál Csengerben

Szeptember 18-19.-én XIV. alkalommal került megrendezésre a Csengeri Almafesztivál, melynek célja a térség gyümölcsének a népszerűsítése.

Szeptember 18-19.-én XIV. alkalommal került megrendezésre a Csengeri Almafesztivál, melynek célja a térség gyümölcsének a népszerűsítése.

A rendezvény a környéken nemcsak témáját tekintve egyedülálló, hanem lehetőséget ad helyi és környékbeli termelőknek, gazdáknak a megjelenésre, tapasztalatok cseréjére, ezen keresztül a szatmári hagyományok ápolására és új értékek létrehozására. A rendezvénysorozat megmozgatta az egész várost, sőt szép számmal vonzott résztvevőket, vendégeket a térségből és a határon túlról is. A rendezvény sikerességét nemcsak a több ezres idelátogató tömeg jellemezte, de olyan illusztris vendégek is megtisztelték a rendezvényt jelenlétükkel, mint Adrian Stef a Szatmár Megyei Tanács Elnöke, Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, Rácz Imre a Nemzeti Agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, Kovács Lajos az MVH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kirendeltségének vezetője, Nagy Miklós a Csengeri Járási Hivatal hivatalvezetője, Kereskényi Gábor a szatmárnémeti RMDSZ elnöke, az RMDSZ országgyűlési képviselője, a Tiszalöki Országos Büntetés Végrehajtási Intézet részéről Mészáros László dandártábornok, főtanácsos és Dr.Lebujos Imre Őrnagy, biztonsági vezető, aki mellesleg csengeri származású.

 

A két napos fesztivál első napját főleg gyerekeknek szóló programok és versenyek jellemezték, a szombati nap már a kora reggeli óráktól a gasztronómiáról, a hagyományőrző ételekről, és az almából készült különlegességekről szólt, amit kora délután Forján Zsolt, Csenger Város polgármesterének köszöntője, valamint Baracsi Endre és Rácz Imre beszéde követett.Az ünnepélyes megnyitó keretében adták át az „Év gazdája” címet is, melyet 2015-ben Plébán Péter(posztumusz) kapott meg. Az Orfeusz Egyesület jóvoltából ismét elkészült a város tortája is, az egyik leglátványosabb eleme a rendezvénynek a szalma-almakompozíciók kiállítása volt , melyből az általános iskola parkjában rendeztek kiállítást, a kompozíciók almából, almasziromból, almakockából, és egyéb természetes anyagokból készültek el, amit az óvodások, általános iskolások napokig készítettek a pedagógusokkal és szülői segítséggel. A rendezvényre több mint 60 főzőcsapat nevezett, melyek a térségből (Pátyod, Csengersima, Szamostatárfalva, Szamosangyalos), de érkeztek főzőcsapatok a határ túloldaláról is (Kovászna, Óvári-Vetés, Kraszna, Szilágycseh). Az almafesztivál sajátos csengeri különlegessége a helyben készült almalekvár , ami két napon át főtt a rendezvényen felállított üstökben(Orfeusz Egyesület, Szeretet Nyugdíjas Egyesület jóvoltából). A gasztronómiai élményeket tovább fokozta az a több száz almából készült sütemény ,amelyből néhány tucat versenyre is kelt a legfinomabb almás sütemény címért. Ha már almáról van szó,nem maradhat említés nélkül a térség országosan is elismert itala, a szatmári almapálinka. Az almapálinka versenyre is szép számmal érkeztek nevezések. A rendezvény kulturális programokkal, szakmai- művészeti kiállításokkal vált teljessé, amely egész hajnalig tartott. A Koós Jánost, Szandit, Mercy Band-et is felvonultató szórakoztató műsort a TNT élőkoncertje követte, amit Dr. Simai Zoltán Csenger Város Címzetes főjegyzőjének fergeteges retro discoja zárt, közösen a VIS Major együttes fellépésével valamikor hajnaltájt. Aki ellátogatott Csengerbe az almafesztiválra, minden bizonnyal életre szóló élményekkel tért haza, és jövőre újra szívesen tér vissza a Szamos-parti kisvárosba, az alma fővárosába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában