SZON - PR cikk

2019.01.25. 14:44

Hogy segítsük a nagymozgások fejlődését a gyermekünknél?

<strong>Azt gondolnánk, hogy a nagymozgások megtanulása magától jön a gyermekeknél, - hiszen mindenki a finommotorikáról beszél, mint probléma - pedig ez nem így van. Ahogy a gyermek növekszik, úgy nő a kíváncsisága, ami arra sarkallja, hogy felfedezze maga körül a világot. Ez az igény pedig megalapozza a mozgásfejlődést és a nagymozgások kifejlesztését.</strong>

Azt gondolnánk, hogy a nagymozgások megtanulása magától jön a gyermekeknél, - hiszen mindenki a finommotorikáról beszél, mint probléma - pedig ez nem így van. Ahogy a gyermek növekszik, úgy nő a kíváncsisága, ami arra sarkallja, hogy felfedezze maga körül a világot. Ez az igény pedig megalapozza a mozgásfejlődést és a nagymozgások kifejlesztését.

A nagymozgások már 4-6 hónapos kor körül elkezdenek kialakulni, amikor a gyermekünk elkezd forogni, kúszni, mászni, majd feláll és elindul. Persze nem csak ezek számítanak ide, de ezek a legalapvetőbb mozgásformák, amik közül egyiknek sem szabadna kimaradni egy gyermek életéből sem. Később belép a képbe az ugrálás, labda dobás- és elkapás, pattogtatás. Ezek azok az alapmozgások, amiket mindenképp automatizálni kell, mielőtt a finommotoros mozgásokra térnénk rá.

Ha jobban belegondolunk, a nagymozgások az önálló élethez elengedhetetlenek, hiszen ide tartozik az öltözködés, evés, ülés, sétálás, nem beszélve a sportolásról. Igen ám, de hogyan segíthetünk a kisgyermekünknek abban, hogy ezeket a mozgásformákat fejlessze, majd építse be az életébe?

1. A legkisebbeknél, vagyis 1 éves korig fontos a baba számára az ingergazdag környezet, ami arra ösztönzi, hogy bizonyos tárgyak után, - mint például a gurulós labda - nyúljon, forduljon, majd kússzon-másszon. Ebből következik, hogy elengedhetetlen a továbbiakban a megfelelő méretű és maximálisan biztonságos mozgástér kialakítása. Ez lehet egy járóka, de akár, ha bababarát az élettér, akkor akár az egész lakás is. Fejleszthetjük az egyensúlyérzékét, kiskorban még fekvő hintával, de ahogy nő, már ültethetjük hagyományos kisgyermek hintába. Ha pedig megengedhetjük magunknak, akkor érdemes kipróbálni a babaúszást és a babatornákat, fejlesztéseket.

2. 1 és 2 éves kor között nagy népszerűségnek örvendenek a húzható és tolható játékok, valamint ebben a korban kerülnek be a kedvencek közé a különböző futóbiciklik és kismotorok, amik tökéletesek az egyensúlyérzék javítására. Minél többet járjunk játszótérre, hogy a gyermekünk ügyesedjen, kipróbálhassa a különböző mászókákat, hintákat, csúszdákat, ezzel is tágítva önnön határait.

3. 2-3 éves kor között már jöhetnek a társasági, játszótéri játékok, mint a fogócska, foci és a különböző labdajátékok. Ezzel leginkább a szem-kéz koordinációt fejlesztjük, ami elengedhetetlen mind a nagymotoros, mind a későbbi finommotoros készségek fejlődéséhez. Emellett kedvelik a népszerű bowling és tekejátékokat is, hiszen ezzel is fejleszthetik az ügyességüket.

Egyet mindenképp érdemes megjegyezni, semmiképp ne siettessük a gyermeket, mert azzal csak stresszeljük, ami senkinek sem válik hasznára. Ugyanígy igaz, hogy ne korlátozzuk a gyermeket a szabad mozgásban, mert attól fog fejlődni, ha hagyjuk, hogy felfedezze a világot és főleg azt, hogy mire képes. Lehetőleg a hordozást is csak akkor és olyan formán alkalmazzuk, ahogy az neki kényelmes, ahogy azt igényli.

Fontos tudni, hogy mivel minden gyermek különböző, így eltérő ütemben is fejlődnek. Ebből kifolyólag nem lehet minden gyermeket egy skatulyába tuszkolni a mozgásfejlődés terén sem. Tehát ne ijedjünk meg, ha a szomszéd Ferike 10 hónaposan már jár, a mi kicsiként pedig épphogy feláll ennyi idősen, hiszen nincs lekésve semmiről.

Azt kísérjük csak figyelemmel, hogy mik azok a készségek, amiket minden gyermeknek tudnia kellene az adott korban és ha úgy látjuk, hogy a gyermekünk bizonyos dolgokban el van maradva, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost. A lényeg tehát, hogy ne stresszeljünk, csak figyeljünk a gyermekünkre, látni fogjuk, hogy adott esetben csak lusti, vagy pedig fejlesztésre van szüksége.

- PR cikk -

Címkék#alh_szon
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában