SZON - PR cikk

2019.05.30. 18:15

Soha ne hanyagoljuk a fogászati kontrollt!

Ha valakit megkérdezünk arról, hogy milyen gyakran kell felkeresni a fogorvost, akkor jellemzően kétféle választ kaphatunk. Az egyik, hogy ha fáj, és probléma van, a másik pedig, hogyha nincs gond, akkor évente.

Bár elméletben mindenki tisztában van ezekkel a dolgokkal, a gyakorlatban mégis rengetegen felejtik el felkeresni a fogorvosukat. Hiszen ha nincs lyuk, nem fáj, nem látszik szuvasodás, akkor nincs gond – gondolhatjuk magunkban. Pedig számos dolog megelőzhető lenne a rendszeres kontrollal. Például egy cisztát már a kezdeti stádiumban kimutat a röntgen, amikor még messze nem okoz panaszt.

Gyermekkor

Fontos már kisgyermekkorban elkezdeni a fogászati ellenőrzéseket. Ez több okból is hasznos, mivel ha rutinná válik a gyermek életében, akkor jó eséllyel a későbbiekben is megmarad, valamint nem fog félni, mivel nem éri negatív élmény. A tanácsadásnak hála fel meri tenni a kérdéseit, és az ott elhangzottaknak köszönhetően kialakul a megfelelő fogmosási technika, ami a napi rutinná válik. Természetesen a legalaposabb szájhigiénia mellett is kialakulhatnak problémák, amit a rendszeres kontroll mellett már az első jeleknél ki lehet szűrni.

Bár a kihulló tejfogakról azt gondolhatnánk, hogy nincs szükségük ápolásra és kezelésre, ez óriási tévedés. A kezelés hiánya a tövig elkopott, elfeketedett fogakat eredményezi, ami negatívan hathat az állcsont fejlődésére és a rágásra egyaránt. Éppen ezért óriási ebben a szülők felelőssége, hiszen az ő feladatuk, hogy megtanítsák a helyes fogápolást, és elvigyék a gyermekeket a fogászati szűrésekre. Hiszen ha úgy ismerkednek meg a fogorvossal, aki kedves és megdicséri őket, mert szép és egészséges a foguk, akkor kevésbé fognak félni a későbbiekben.

Várandósság

Népszerű tévhit, hogy ahány gyermek, annyi fogvesztés vagy romlás teljesen normális. Ez hatalmas tévedés, bár az való igaz, hogy másállapotban sokkal érzékenyebb a kismamák ínye, így fogékonyabbak is a különböző megbetegedésekre. Pont emiatt elengedhetetlen a folyamatos kontroll, hiszen ha előbb észreveszik a betegséget, annál többet tehetnek a fog megmentéséért.

Foghiány esetén

Nem is gondolnánk, de teljes foghiány esetén is kötelező lenne a kontroll, mivel nem csak a fogak azok, amik megbetegedhetnek, hanem az íny is rendszeres ellenőrzést igényel.

Kivehető fogsor esetén is nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérje a szakorvos, hogy nem törte-e fel a protézis az ínyt. Sőt, akár egy megfelelő kontrollal akár különböző betegségek is megelőzhetőek, kiszűrhetőek.

A fogászati kontroll gyakorisága függ az egyén állapotától, a kezelés mibenlététől egyaránt. Kismamaként értelemszerűen gyakrabban kell járni, ugyanúgy, mint fogászati implantátum beültetése esetén is. Alapvetően a fél év az optimális, ha pedig gond van, akkor minél előbb, mondhatni azonnal!

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában