PR cikk

2019.06.21. 08:38

Ismerjük meg, hogy miért különleges a matcha tea

A matcha teát a japánok évszázadokon át teaceremóniák alkalmával használták fel. A Tea Útja szertartás során csak néhány kiválasztott teafajtát használtak fel, többek között a matchát. Miért volt különlegesebb ez a teafajta a többinél, hogy egy komplett tradíció épült rá az évszázadok során?

Napjainkban már nem csak hazájában örvend köztiszteletnek ez a fajta tea, de Európában is igen népszerű lett. Aki szereti a zöld tea ízét, nem fog csalódni a matchában sem. Egyre népszerűbb Európában is, hiszen számos betegség ellen védelmet nyújt a rendszeres fogyasztása és számtalan jó hatása van. A matcha tea egy egészséges alternatívája a kávénak, hiszen a lassan felszívódó koffeinnek köszönhetően hosszan tartó energiát tud biztosítani hirtelen „koffein sokk/koffein túladagolás” nélkül. Különlegessége azonban már a termesztésével kezdődik.

Hogy zajlik a termesztése?

Japán fő szigeteinek területén kizárólag zöld teát termesztenek. A legjobb minőségű teát – mely a matcha alapanyaga – Kyoto környékén állítják elő. A matchát többnyire a Tencha teacserje leveléből állítják elő, amit gyokuronak neveznek. Ez a fajta teacserje alapjában is nagy tein tartalommal bír, magában is igen élénkítő a hatása. A matcha tea por alapú, amit különleges módon állítanak elő.

Az árnyékolás módszere

A matcha alapja a gyokuro, amit szó szerint jáde cseppként lehet fordítani. Szezonálisan termesztett tea, ez az egyik oka annak, hogy ennyire drágák. Ez azt jelenti, hogy április közepén a rügyfakadás előtt napokkal az ültetvényt mesterségesen letakarják. Hagyományosan rizsszalmával, vörös rőzsével, de napjainkban már mesterséges anyagokat is használnak.

Azért árnyékolnak, hogy a rügyek félárnyékban fejlődjenek, majd a teljes kibomlási időszak felé közeledve az árnyékot fokozatosan csökkentik. A tea levelei sötétebb zöld színre váltanak a megugrott klorofill tartalom miatt, emellett egyre több theanin termelődik. A matcha tealevelek gazdagok lesznek ezáltal antioxidánsban és vitaminokban.

Gőzölés, szárítás, porítás

A kézzel leszedett tealeveleket nem hagyják állni, ezáltal erjedni, hanem gőzöléssel akadályozzák meg magát az erjedés folyamatát. A gőzölés után már indulhat a levelek szárítása, majd az osztályozása méret, súly és szín szerint. A felesleges szárakat leszedik, így csak a tealevelek kerülnek be a malomba, ahol gránit malomköveken mikrométer nagyságú porrá fogják megőrölni.

Érdekesség, hogy egy malom mindössze 40 gr teaport állít elő óránként. A lassúság oka, hogy az őrlés hatására a tea levelében található sejtfalak teljesen felhasadnak, így ennek lesz köszönhető, hogy a vízzel kevert matcha por teljesen feloldódik.

Ezzel a módszerrel a zöld teákra jellemző összes jótékony hatóanyag jobban érvényesül, mint a hagyományos tea áztatása során. A hagyományos áztatásos teafogyasztással a tápanyagok mindössze 10%-ához jutunk hozzá, szemben a matchával. A matcha tea tehát nem friss tea, hanem egyfajta por, ami hosszú időn keresztül készül.

(PR cikk)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában