Pénzügyi Navigátor

2019.11.06. 11:10

Hasznos tanácsok befektetés előtt

Még mindig elterjedt szokás, hogy a kisebb-nagyobb megtakarításainkat otthon a párnacihában elrejtve, jobb esetben a bankszámlánkon tartjuk, azonban ez hosszú távon nem kifizetődő. Ilyenkor merül fel az a kérdés, hogy mibe lehetne befektetni. Sokszor jöhet szembe velünk egy kecsegtető befektetési ajánlat, azonban nem mindig az a legjobb, ami legelőször szembejön. Összegtől függetlenül, befektetés előtt is mindig alaposan át kell gondolnunk a döntést!

Befektetések esetén három fogalmat kell megjegyeznünk. Ez a hozam, a biztonság és a likviditás. A hozam mindenki számára világos, ez az a nyereség, amit a befektetésünkkel elérhetünk. Az adott konstrukció biztonságosságánál a kockázatokat kell mérlegelni, hiszen többféle kockázatú befektetési termékkel találkozhatunk a piacon. Likviditás alatt pedig azt kell érteni, hogy az adott befektetésünket milyen gyorsan válthatjuk pénzzé. Azonban fontos tudni, hogy a magas hozam, a likviditás és a biztonság sosem jelenik meg egyszerre egy biztosítási termékben. Például azoknak a befektetéseknek, amelyek biztonságosak és magas a likviditásuk, általában alacsony a hozamuk. Ezért is lehetnek gyanúsak azok az ajánlatok, ahol egyszere tőke-garantált, magas hozamú és rövid futamidejű konstrukciót ígérnek! Ilyen esetben mindig nézzünk utána a cégnek, mégpedig, hogy rendelkezik-e a Magyar Nemzeti Bank engedélyével vagy esetleg van-e vele kapcsolatban valamilyen hatósági figyelmeztetés.

Számos befektetési termék érhető el különböző szolgáltatók által, a biztonságos állampapíroktól és bankbetétektől kezdve a nagyobb kockázatú részvénycsomagokig. Mint minden pénzügyi termék, szolgáltatás kiválasztásánál, befektetési döntés előtt is körültekintően kell felmérni a kínálatot.

Mit ajánlott tenni?

- Határozzuk meg előre a befektetési célokat, készítsünk befektetési tervet!

- Ismerjük meg a befektetési termékeket!

- Kizárólag engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás megfelelő szolgáltatását vegyük igénybe!

- Számoljunk a befektetési szolgáltatáshoz kapcsolódó díjakkal, költségekkel!

Mi nem ajánlott?

- Ne fektessünk be hirtelen, megalapozatlanul, stratégia nélkül!

- Ne fektessünk be ismeretlen termékbe!

- Ne vállaljunk túlzott kockázatot!

- Ne vegyük igénybe ismeretlen hátterű szolgáltató vonzó, nagy nyereséggel kecsegtető szolgáltatását!

- Ne felejtsünk el alaposan tájékozódni a felmerülő díjakról, költségekről!

Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk, hogy a befektetési vállalkozások és a brókercégek a jutalékból élnek, ezért mindig ellenőrizni kell a szolgáltató vagy a bróker hátterét. Nem szabad rögtön egy telefonbeszélgetés alapján rábólintani egy konstrukcióra. Ugyanakkor tudatos döntés esetén is adódhat olyan helyzet, amikor a befektetésünk veszélybe kerülhet, mert például a befektetési vállalkozás felszámolás alá kerül és fizetésképtelenné válik. Ilyenkor nyújt kártalanítást a Befektető-védelmi Alap (Beva), ami a jogszabályban meghatározott összeget fizet a károsultaknak.

Befektetésekkel kapcsolatos kérdéseivel, keresse a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat irodáit, ahol az ingyenes tanácsadások alkalmával részletes tájékoztatást nyújtanak a különböző szolgáltatások jellemzőiről, az egyes konstrukciók előnyeiről és kockázatairól, értelmezik az egyedi szerződéseket, segítenek a hivatalos okmányok, kérelmek megfogalmazásában és benyújtásában.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat nyíregyházi irodájában a pénzügyi szolgáltatások teljes spektrumát érintő kérdés vagy panasz esetén ingyenes segítséget kérhet.

Elérhetőségek:

Cím: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2. II. em.

Telefon: +36 30 650 1029 (ügyfélfogadási időben!)

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00

SZERDA: 10:00-16:00

CSÜTÖRTÖK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában