PR cikk

2019.11.19. 15:34

Tartálymosó fejek

Az ipari fúvókákhoz szorosan kapcsolódnak a tartálymosó fejek.

A tartálymosó fejeket az ipar számos területén, de leggyakrabban az élelmiszeriparban, vegyiparban és a gyógyszeriparban használják a zárt rendszerek automatikus tisztítására. A cél az, hogy a gyártás megkezdése előtti szigorú ellenőrzéseken a kockázatmentes minősítést megkapják.

FIX és forgó CIP fejek

A tartályok méretéhez, típusához alkalmazkodva a tartálymosó fejeket is eltérő méretekben és típusokban gyártják a Monojetnél.

Két alapvető típust különböztetünk meg:

 • Fix CIP fejek: kisebb méretű tartály esetén alkalmazzák, amikor csak öblítő vagy áztató mosást kell végezni a rendszerben.
 • Forgó CIP fejek: olyan esetekben alkalmazzák, amikor fontos a felületi sugárerő, vagy nagyobb felületi tisztításra van szükség.
 • Fix CIP tartálymosó fejek

  Ezek a tartálymosó fejek statikusak, nem forognak. A CIP fej egy gömb, melynek felületén furatok helyezkednek el. A furatokon keresztül áramlik a mosóközeg. A furatok szórásszöge elhelyezkedése szerint lehet 360 fokos, 180 fokos vagy 270 fokos. A fix fejek nem képesek nagyobb felületi sugárerőt kifejteni, ezért ezeket öblítésre, illetve kisebb mosási feladatokra használják. A csatlakoztatás szerint találunk belső menetes vagy sasszeges CIP fejeket. Szórásszöge 360 fokos, 180 fokos vagy 270 fokos. Egyedi igényeknek megfelelően is le tudják gyártani a mosófejet.

  Forgó tartálymosó fejek

  A forgó tartálymosó fejeket az erősebb szennyeződések eltávolítására alkalmazzák. 360 fokos, 270 fokos vagy 180 fokos szórásszögű fejek kaphatók. A csatlakozást tekintve találunk menetes kivitelt, de sasszeges és tri-klampos csatlakozásút is. A leggyakrabban saválló acélból készülnek, de bizonyos esetekben a műanyag kivitelezésű is megfelel a célnak. A műanyag fejeket szénszállal társítják, ennek köszönhetően megfelelnek a robbanásbiztossági előírásoknak. A CIP fejekhez ATEX bizonylatot is tudnak biztosítani.

  Magas nyomású tartálymosó fejek

  Amikor a szennyeződés típusa indokolja, valamint, amikor az alacsony nyomású fix és forgó fejek kevésnek bizonyulnak, a magas nyomású turbinákhoz kell nyúlni. A turbinák egyrészt a saját tengelyük körül forognak, másrészt a rajtuk lévő propeller is forog. A turbinák 200 bar nyomáson végzik el a felület tisztítását. A turbinán fúvókák találhatók. A fejekbe diffúzort építettek be, amelynek segítségével a térfogatáram változtatható. A nyomás a propelleren lévő fúvókák méretét változtatva állítható. A fejek egy része önforgató, másik fele motorral hajtott. A turbinák saválló acélból készülnek. Nagyobb tartályok, silók, IBC-k, szállítótartályok tisztítására használják.

   

  (PR cikk)

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában