PR cikk

2020.03.12. 18:02

Kipukkadt már az a bizonyos ingatlanlufi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagyobb településein?

Tiszavasvárin szinte ugyanannyit kell fizetni most egy lakóingatlanért, mint egy évvel ezelőtt, sőt 2019 decemberéről körülbelül 2000 forinttal csökkent az átlagos négyzetméterár 2020 januárjára. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye másik három legnagyobb lélekszámmal rendelkező településén, vagyis Nyíregyházán, Mátészalkán és Kisvárdán picit már más a helyezet.

A tavalyi év folyamán is gyakran hallhattunk az ingatlanárak folyamatos növekedéséről, azonban az év végén már úgy tűnt, hogy a sokak által emlegetett ingatlanlufi végül kidurrant. Ez leginkább az áremelkedés lassulásában és megállásában mutatkozott meg.

Megyénkben ezek a tendenciák szintén levezethetőek, hiszen az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján is jól látható, hogy 2019 novemberétől az ingatlanpiaci átlagárak már nem nőttek számottevően, sőt volt ahol csökkenést is tapasztalhattunk.

Hogyan alakultak az árak a megye négy legnépesebb településén?

Az ország hetedik legnagyobb városában, Nyíregyházán kis léptekben, de folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak az előző év folyamán. 2019 januárjában átlagosan 232 ezer Ft/m2 -es áron kínálták az eladó házakat Nyíregyháza területén. Ezzel szemben 2020 januárjában már 270 ezer Ft/m2-es áron juthattak hozzá a leendő tulajdonosok az új otthonukhoz. Jól látható, hogy Nyíregyháza területén az árak csökkenéséről még nem beszélhetünk.

 

Mátészalka és Kisvárda területén szintén növekedtek az átlagárak a tavalyi év elejéhez képest, azonban 2019 decemberét követően elkezdődni látszott egyfajta csökkenés az ingatlanárakban. Mátészalkán 2019. december és 2020. január között, mintegy 54 ezer forinttal csökkent a lakóingatlanok négyzetméterenkénti átlagára. Kisvárda területén ez a visszaesés 16 ezer forintra volt tehető.

Tiszavasvári ingatlanpiaca az elmúlt évben stagnált

Tiszavasvári területén az elmúlt évben nem változtak számottevően az átlagos kínálati négyzetméter árak. 2019-ben az év 100 ezer Ft/m2 körüli átlagos kínálati árral indult, decemberben ez az összeg szintén 100 ezer Ft/m2 volt. 2020 januárjában az eladó ingatlanok átlagára már 98 ezer Ft/m2-re csökkent.

Nyíregyházán a téglalakások a legdrágábbak

Nyíregyházán a téglalakások kínálati ára az elmúlt egy évben végig megelőzte a panellakások és a családi házak árfekvését. Míg egy téglalakáshoz 2019 januárjában átlagosan 306 ezer Ft/m2-es áron lehetett hozzájutni, addig ez az összeg a panellakások tekintetében 288 ezer Ft/m2 volt. Jól látható, hogy a lakások ára jócskán megelőzte a családi házakét. Ugyanez a tendencia mondható el a 2019-es év végére is, azzal a különbséggel, hogy ekkorra a téglalakások ára már elérte 348 ezer Ft/m2-t, a panellakásokat pedig már 309 ezer Ft/m2-ért kínálták. 2020 januárjában a téglalakások átlagos négyzetméter ára 342 ezer forintra csökkent, a panellakásoké pedig 307 ezer forintra volt tehető.

Országos szinten is lassulást hoztak a 2019-es év utolsó hónapjai

A Központi Statisztikai Hivatal által publikált lakásárindex kiadvány is alátámasztja az Ingatlannet.hu adatait. Hiszen országos szinten a 2019-es év eleji magas áremelkedések után májustól szintén elkezdett mérséklődni a használt lakások drágulása. A harmadik negyedév adatai alapján pedig már az is látható volt, hogy a használtlakás-piacon kismértékben ugyan, de csökkentek az árak. Ezzel szemben Budapesten és a megyeszékhelyeken negyedévről negyedévre tovább nőttek az árak. A kisebb településeken viszont az év eleji emelkedés után már májustól mérsékelt csökkenés kezdődött.

 

(PR cikk)

Címkék#pr cikk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!