PR cikk

2020.05.26. 13:00

Milyen arcmaszkhoz való anyaggal védheti meg magát a legjobban a vírustól

A jelenlegi helyzet nem könnyű, és a vírus elleni sikeres küzdelem alapja az alapos higiénián túl az arcvédő és a speciális ruházat rendszeres viselése.

Ezeknek a védőeszközöknek a rendelkezésre állása azonban továbbra is minimális, ezért az emberek megpróbálják megvédeni magukat otthoni védő és gyakran kreatív modellek készítésével. De melyik anyag a legmegfelelőbb és a leginkább ellenálló a vírusokkal szemben?

A koronavírus-járvány idején a gyógyszertárakban a védőkendők és arcmaszkok azonnal elfogynak, ezért sok embernek lehetőségeket kell keresnie, amelyeket egyes tudósok az „utolsó lehetőségnek hívnak”.

Az adatok és tapasztalatok azt mutatják, hogy nem csak az érintkezés korlátozása, a C vagy D vitamin és más egyéb fontos termékek használata, hanem néhány egyszerű arcmaszk is sikeresen „gátolja” meg a vírusokat. De ha önnek kell varrnia arcmaszkot, melyik anyagból lenne a legjobb?

A Poliészter vízállóságának köszönhetően, ruhákhoz és kiegészítőkhöz is felhasználhatja, kültéri körülmények között, például esővédelemként. A vírusok elleni védelemben nem a megfelelő választás.

Milyen anyag a legmegfelelőbb az otthoni arcmaszk gyártásához

Az elején le kell szögeznünk, hogy a védő arcmaszkok csökkentik az aeroszol expozíciót azáltal, hogy a szövet szűrési hatásait és a szigetelését kombinálja az arcmaszk és az arc között. Egy anyag szűrési hatékonysága különféle tényezőktől függ:

 • szövetrendszer szerkezete és összetétele, valamint mérete,
 • részecskék alakja és fizikai tulajdonságai, amelyeknek ki vannak té
 • A kutatók ezért rengeteg otthoni alapanyagot teszteltek, amelyekből a maszk elkészíthető. A hatékonyság mérésére a maszkokat Bacillus atrophaeus-nak tettük ki (mérete 0,93 – 1,25 μm) és a Bacteriophage MS vírusnak (0,023 μm).

  Megmérték az anyag visszatartására képes mikroorganizmusok százalékát, és összehasonlították a teljesítményt egy hagyományos műtéti maszkkal.

  A leghatékonyabbak a porszívószűrők (95%), a konyhai törölközők (83%), a pamutkeverékből készült ruhák (74%) és a 100% pamutból (69%) készült ruhák.

  Természetesen annak érdekében, hogy ne kelljen tönkretennie felszerelését és ruháját, a legjobb, ha beszerez egy jó minőségű, lélegző anyagot ami legalább 95% pamuttartalommal és 5% elasztánnal készült, hogy a viselése is kényelmes legyen.

  Milyen sikere lehet az otthoni arcmaszkoknak?

  Kisebb probléma lehet az, hogy 1 μm méretű baktériumokat alkalmaztak a vizsgálatban, annak ellenére, hogy a vírus mérete tízszer kisebb. A kérdés tehát az, hogy az otthoni arcmaszkok kiszűrhetik-e a kisebb részecskéket? A kérdés megválaszolására a kutatók az MS2 bakteriofág részecskéit tesztelték, amelyek ötször kisebbek, mint a koronavírus.

  Az összes háztartási anyag képes volt megállítani a vírusok legalább 50% -át. Ezért nem kell szkeptikusnak lennie, és meg kell védenie magát a rendelkezésére álló eszközökkel, mert ez mindig jobb, mint elegendő védelem nélkül az emberek között mozogni.

  Teljesítményjavító a dupla rétegű arcmaszk?

  Határozottan igen, de figyelnie kell a fontos részletekre! Ha problémát jelent a szűrés hatékonysága, akkor az arcmaszkok jobban működnek, ha kétrétegűek! A kutatók a vírusrészecskéket a normál konyhai törölközőkből, párnahuzatokból és pamut pólókból álló arcmaszkok kétrétegű változatán is tesztelték.

  Ennek eredményeként a réteg megduplázása segített.

 • A kétrétegű vászon anyagból készült arcmaszkoknál 1%-nál több részecskét fogott fel.
 • A kétrétegű póló anyagból készült arcmaszkoknál 2%-nál több részecskét fogott fel
 • A kétrétegű konyhai törülköző anyagból készült arcmaszkok végeztek a legjobban, ahol 14%-nál több vírus részecskét fogott fel.
 • Ne felejtse el a karbantartást és a problémamentes légzést a használt anyagon keresztül. Ha úgy gondolja, hogy a mosógép 100%-ban fertőtleníti az arcmaszkot, akkor az ellenkezője igaz. Általában csak a kellemetlen szagokat és a kisebb szennyeződéseket távolítja el, mivel a mosógép vízhőmérséklete nem éri el a forráspontot, amikor a baktériumok és vírusok pusztulásának feltételezése a legmagasabb.

  Jó megoldás lehet akár egy vasaló, amely gondoskodik a befogott vírusok és baktériumok viszonylag nagy részének eltávolításáról az arcmaszkon. Egy ilyen házi arcmaszk (a rendszeres tisztításnál) több hétig szolgál majd Önnek.

  Borítókép: Ander5 / Shutterstock.com

   

  (PR cikk)

  Címkék#pr cikk
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!