PR cikk

2020.06.16. 10:39

A penész nem válogat – Hogyan tisztítsuk ki a penészes ruháinkat?

Talán meglepő, de a penész olyannyira nem válogat, hogy akár még a ruháink is bepenészedhetnek, ha túlságosan magas a páratartalom a lakásunkban.

Ez nemcsak esztétikai gondokat okoz, az egészségünkre is rendkívül károsan hat. Természetesen van megoldás, ha nem szeretnénk megszabadulni az érintett ruhadaraboktól, nézzük őket!

A penészes ruha okai

A penész kialakulásának hátterében a magas páratartalom áll, ugyanis a penészgomba a különösen nedves környezetben tud elszaporodni. Ez elsősorban a falakat érinti a lakáson belül, de vannak esetek, amikor a ruhákon is el tud szaporodni.

Módszerek a penészes ruha kitisztítására

Szerencsére számos módszer van, aminek segítségével a ruháink még használhatók lehetnek. Az első lépés minden esetben a ruha forró vízben való kimosása, ezután pedig jöhetnek a nagyanyáink használta csodaszerek, házi praktikák. Penészölő hatása van többek között az ecetnek vagy a bóraxnak, de vannak speciális vegyszerek is. Utóbbi esetében a vegyszerrel együtt is ki kell mosni a ruhát, majd érdemes azt közvetlenül a napon szárítani, mivel a napsugár is eltávolíthatja a spórákat.

Az ecetet vízhez szokás adni, majd abban áztatni a ruhát, a bórax előnye pedig az, hogy nem bocsát ki mérges gázokat, éppen emiatt mosószerhez is előszeretettel adják.

Hogyan használjuk a fehérítőt, ha penészes a ruha?

Az előbbiek mellett fehérítőt is használhatunk a penészes ruha tisztításakor, főleg azért, mert a fehérítő a foltok ellen is hatásosan bevethető. Az eljárás lényege, hogy egy csésze fehérítőt feloldunk vízben, amibe pedig beáztatjuk a penészes ruhadarabot. Ha már elegendő ideig ázott, de nem addig, hogy a ruha színe fakuljon, átrakhatjuk a mosógépbe, és normál módon is kimoshatjuk. Azonban vigyázat! Nézzük meg a ruha címkéjét, mielőtt fehérítőt használnánk, hiszen nem minden ruha anyaga ússza meg károsodás nélkül.

Megelőzés

A párátlanítás rendkívül fontos, mint látjuk, a ruháink szempontjából is. A Páramentesítő.hu webshopjából pillanatok alatt rendelhetünk egy praktikus párátlanító készüléket, aminek köszönhetően többet nem kell aggódnunk a ruháink minősége miatt. Párásító használata mellett soha többet nem fog a pára miatt panaszkodni. A páramentesítőkben sokszor beépített páratartalom-mérő is van, így csak akkor működnek, amikor arra valóban szükség is van.

A magas páratartalom mellett van még néhány hiba, amit ha elkövetünk, meg kell küzdenünk a penész ellen. Figyeljünk rá, hogy nedves ruhát ne tároljunk egy kupacban, illetve a ruhákat mindenképpen terítsük ki, lehetőleg azonnal, ahogy a mosógép befejezte a mosási programot.

 

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!