Szponzorált tartalom

2021.07.02. 13:13

Online is megvásárolható állampapír típusok

Az állampapír egy sokak számára elérhető megtakarítási forma, melyhez nincs szükség bonyolult ügyintézésre, elég némi utánajárás, és már kezelhetjük is befektetésünket online, a forgalmazók egyikénél. A megvásárolni kívánt állampapír kiválasztásában segítségünkre lehet egy kalkulátor, mellyel pontosan kiszámolhatjuk, hogy mely állampapír típussal, milyen hozamot érhetünk el a futamidő végéig.

Állampapír vásárlás a gép előtt ülve? Lehetséges!

Forrás: unsplash.com

Online is megvásárolható állampapírok

A következőkben szeretnénk bemutatni három olyan lakossági állampapírt, melyeket nem csak a Magyar Államkincstárnál vásárolhatunk meg online, hanem néhány szolgáltatónál is. A forgalmazók közt találhatunk bankokat is, így jó eséllyel kezelhetjük befektetéseinket és banki pénzügyeinket is egy helyen.

Jó tudni, hogy a 2019. június 1-je után kibocsátott lakossági állampapírok esetén magánszemélyként már nem kell kamatadót sem fizetnünk.

Egyéves Magyar Állampapír

Ahogy a nevéből is kiderül, ezt az állampapírt egy éves futamidővel vásárolhatjuk, fix kamatozással, jegyzés útján. A kamatot a futamidő végével kapjuk meg. Ezzel a befektetési formával kisebb hozamot érhetünk el, mint néhány más típusú állampapírral, viszont egyéves lejárata miatt szimpatikus lehet azoknak, akik rövidebb távon szeretnék kezelni befektetéseiket. A megtakarítás aktuális kamatozás alapján, lejárat után 2,5%-os kamatot fizet.

Magyar Állampapír Plusz

A Magyar Állampapír Plusz csak abban hasonlít az előzőhöz, hogy kamatozása fix. Ez az értékpapír öt éves futamidejű, sávos kamatozású, mely szintén jegyzés útján kerül forgalomba.

Az első évben félévente, majd a későbbiekben évente fizet kamatot, sávos, emelkedő kamatozással. Különlegessége, hogy a kamat tőkésedik, azaz kamatfizetéskor a kamat összegével nő a befektetett összeg, így érhető el futamidő végére a maximális hozam. Az aktuális kamat 3,5%-tól, egészen 6%-ig emelkedik az 5. év végére. Például egy 100 000 Ft-os befektetéssel a futamidő végére 27 350 Ft-os hozamot is elérhetünk. Ebből is láthatjuk, hogy nagyobb nyereséget könyvelhetünk el, cserébe viszont hosszú távon kell gondolkodnunk.

Prémium Magyar Állampapír

A következő állampapírt három és öt éves futamidővel bocsájtja ki a Magyar Államkincstár. Változó kamatozású, mely inflációhoz, azaz a fogyasztói árindex-változáshoz kötött. A kamatbázison kívül kamatprémiumot is kapunk befektetésünkre. Jelenleg 4,30%-ot fizet a 3 éves, és 4,55%-ot az 5 éves kötvény. A kamatprémium mértékét mindig az adott sorozatra vonatkozó Nyilvános Ajánlattételből ismerhetjük meg. Ez a befektetési forma nem csak azoknak ajánlott, akik közép vagy hosszabb távú befektetésben gondolkoznak, hanem akik nagyobb nyereség reményében, szívesen követik a különböző statisztikákat, gazdasági előrejelzéseket, melyeket a Központi Statisztikai Hivatal tesz közzé.

Állampapír kalkulátor

Ha eldöntöttük, hogy megtakarításunkat állampapírba fektetjük, érdemes kiderítenünk egy állampapír kalkulátor segítségével, hogy az aktuális kamatok alapján mekkora hozamot érhetünk el. Ehhez nincs más dolgunk, mint beírni a befektetésre szánt megtakarításunk összegét, és megnézni, hogy állampapír típus és futamidő alapján, milyen hozamra számíthatunk. A javasolt kalkulátor azt is kiszámolja, hogy mi lenne befektetésünk teljes összege a futamidő végére.

Állampapír vásárlás banknál – online is

Az állampapír online megvásárlásával sok idő megtakarítható. Ezt megtehetjük a Magyar Államkincstárnál, vagy a piacon több forgalmazó banknál is. Amennyiben szeretjük pénzügyeinket egy helyen kezelni, érdemes lehet szétnézni a bankok kínálata között, hiszen így ugyanazon hitelintézetnél vezethetjük lakossági bankszámlánkat, ahol befektetéseinket is kezeljük.

Olyan bankot érdemes választani, ahol az értékpapír-számlavezetési költségek alacsonyak, vagy akár ingyenesek, valamint online is lehetőségünk van állampapírt vásárolni.

Az online vásárlást már Videóbank segítségével is megtehetjük, ehhez nincs is másra szükségünk, mint előkészíteni egy fényképes személyi okmányunkat (személyi igazolvány vagy vezetői engedély vagy útlevél), lakcímkártyánkat és adókártyánkat, majd megnyitni a VideóBank szolgáltatást. A videós hívásban a banki ügyintéző elvégzi a szükséges beazonosítást, így meg is tudjuk nyitni értékpapírszámlánkat és rögtön megvásárolhatjuk a kiválasztott állampapírt is.

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában