Szponzorált tartalom

2021.09.08. 13:18

Miért érdemes Magyarországon céget alapítani befektetőként?

Számos oka lehet, hogy egy külföldi cég miért dönt magyarországi cégalapítás mellett. Az első és legfontosabb szempont talán a lokalizáció kérdésköre – Közép-Európa szívében, egy olyan régióban, amely jelenleg az Európai Unió fejlődésének katalizátora, mindenképpen jelentős földrajzi előnyökkel indul. A helyszín mellett a jól képzett munkaerő és a külföldi befektetőbarát miliő már a kommunista rezsim bukásától vonzotta az invesztálók táborát. Egy másik kulcsfontosságú tényezőként meg kell említeni a történelmi okokat, amelyek eredményeként Magyarország mindig is priorizálta az osztrák és a német vállalatok befektetéseit.

Forrás: freepik

Kedvező adózási lehetőségek

A magyar kormányok politikai hovatartozástól függetlenül mindig nagy figyelmet fordítottak az ország infrastruktúrájának fejlesztésére, és arra, hogy újra és újra elősegítsék egy még kedvezőbb befektetési környezet kialakítását, hogy bevonzzák a tőkét nemcsak a fővárosba, hanem Magyarország vidéki régióiba is. A magyar piac szerencsére egy konstans gazdasági fellendülésnek örvend, a kereskedelmi színtér minden fronton virágzik, és az induló vállalkozások évről évre egyre nagyobb számban jelennek meg. De ha visszalépünk párat, és ránézünk a magyar cégalapítás egy másik indíttatására is, akkor nem mehetünk el a társasági adó mértéke mellett sem. Magyarországon 2017-től az adóalap 9 százaléka a társas vállalkozások adófizetési kötelezettsége, amely az Európai Unióban a legalacsonyabb szintnek tekinthető. Mindemellett az ország teljes jogú tagja az Európai Uniónak, és a magyar üzleti bevándorlási program nemcsak a helyi piacra való belépést biztosítja, hanem számos lehetőséget kínál a növekedésre és a hálózatépítésre az EU egyéb régióiban is.

A legfontosabb előnyök: gyorsaság és egyszerűség

Magyarországon a cégek alapítása, azon belül is a gazdasági társaságok létesítése rendkívül rugalmasan, egyszerűen és gyorsan megtörténhet. Egy korlátolt felelősségű társaság vagy egy betéti társaság akár napok alatt létrehozható, főleg ha egy specialista segítségét is igénybe veszi. Nélkülözhetetlen feltétel, hogy a cégalapító okmányai rendben legyenek, továbbá hogy a székhelyhasználat jogszerű legyen, azaz vagy a létesítő tulajdonában, haszonélvezetében álljon, vagy pedig legyen hozzájáruló nyilatkozat a vonatkozásában. Alapvetően a társasági forma kiválasztása az első lépés, amit nagymértékben befolyásol, hogy milyen tevékenységet kíván a folytatni az adott társaság, majd ezt követően kerülhet sor gyakorlatilag a cég megalapítására. A hazánkban történő cégalapítás legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyors a cégbírósági bejegyzés. Az ügyintézés, azaz az ügyvéd előtti iratok aláírása után néhány napon belül szokták bejegyezni a cégeket. Bankszámla akkor nyitható, amikor ez már megtörtént – ezt a bejegyzéstől számított 8 napon belül kell megtenni, majd innen kell az összes hivatalos fizetési kötelezettségét teljesíteni. Abban az esetben pedig, ha a cég bejegyzése valamilyen okból kifolyólag mégis több időt vesz igénybe, már a nyilvántartásba vétel ténye előtt megkezdhető a gazdasági tevékenység. További fölény, hogy akár egyetlen személy elegendő ahhoz, hogy céget alapítson, hiszen a tagi és ügyvezetői feladatokat egyedül is elláthatja. Az alapításnak nincs illetékvonzata, kivételt ez alól a részvénytársaság alapítása jelent. Ezen felül további pozitívum, hogy igény esetén a magyar adóhatóság EU-s adószámot is automatikusan generál, így a cég már az alapításkor megkezdheti tevékenységét az Európai Unió berkeiben, amelynek jóvoltából kedvezőbb áfaszabályok alatt kereskedhet.

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában