Szponzorált tartalom

2021.10.29. 15:31

Működő gazdaságélénkítő programok Cégénydányádon

Cégénydányád Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a szatmári kistérségben, a Szamos folyó mentén fekszik.

20210204 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Portré: Kelemen Róbert Cégénydányád polgármester.

Fotó: DODÓ FERENC

Nyíregyházától 80 km-re, Fehérgyarmattól 6 km-re helyezkedik el, lakosainak száma: 641 fő.

A településen a kö­zelmúltban több – nagyrészt saját erőből megvalósult – fejlesztés ment végbe, melyek hozzájárultak a település további sikeres gazdasági működéséhez, turisztikai forgalmának emelkedéséhez és a helyi lakosok megélhetésének folyamatos biztosításához.

Fejlett mezőgazdaság

– Az önkormányzat évek óta 21 hektáron gazdálkodik, melynek kihasználtsága maximális – részletezi Kelemen Róbert polgármester. – A 21 ha-ból 4,5 ha-on termelünk kukoricát, 7,5 ha-on napraforgót, 7 ha-on gyümölcsöt (alma, szilva, meggy), és a maradék területen pedig paprikát, burgonyát, hagymát és egyéb konyhakerti zöldségeket termesztünk. A megtermelt mennyiség egy részét a településen lévő szociális konyhán dolgozzuk fel, a többi részt pedig értékesítésre használjuk. A takarmánynövények bizonyos részét az állattartás során felhasználjuk. Mindezek mellett van egy központi telephelyünk, ahol állattenyésztéssel is foglalkozunk, a közfoglalkoztatás keretein belül pedig baromfitenyésztéssel és sertéstartással. Emellett a ,,Legyen Malacod” programunkban bérhizlalás keretein belül sertést nevelünk az ország különböző pontjain élő családoknak, baráti társaságoknak, cégeknek, csoportoknak. Az évek során kialakított termelési munkálatok hozzásegítettek minket ahhoz, hogy idén is több millió forintos bevételünk keletkezzen, melyet majd szeretnénk visszaforgatni a mezőgazdaságba.

Sikeres üzemeltetés

– Az időskorúak nappali intézményének ellátási területe Cégénydányád község közigazgatási területe, illetve a demens betegek ellátása esetén Fehérgyarmat és a vonzáskörzetébe tartozó 49 település közigazgatási területe. A Gondozási Központ konyhája Cégénydányád és a fehérgyarmati térség öt települését látja el szociális étkeztetés keretein belül, ezen felül a község óvodájában és 8 osztályos általános iskolájában lát el gyermekétkeztetést. Az évek óta sikeresen működő bentlakásos idősek otthona ebben az évben fűtéskorszerűsítésen esett át. A nappali ellátás épületét saját erőből kibővítettük, az új épületrészben 50 fős Idősek Klubja áll a szépkorú lakosaink rendelkezésére, emellett itt is megtörtént a fűtéskorszerűsítés, központi fűtésre cseréltük le a gázkonvektorokat. Az intézménnyel szomszédos épületet szintén felújítottuk, amit egy nemzetközi cég székhelyének fogjuk bérbe adni.

– Cégénydányádon az elmúlt években gazdaságélénkítő programokat indítottunk el, melyek célzottan a szatmári helyi termékek előállítására és értékesítésére jöttek létre. A ,,Legyen Malacod” kezdeményezés azzal a céllal alakult, hogy népszerűsítse a magyar vidék hagyományos állattartását és fellendítse a falusi turizmust, ezzel emelve a vidéken élő lakosság életszínvonalát. A Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet 2017 augusztusában alakult Cégénydányádon. A szövetkezet sertések eladásával, illetve bérhizlalásával foglalkozik. Jelenleg az állományunk 45 sertés, minden sertésnek gazdája van. Az előző hétvégén megkezdődtek az idei szezon disznótorai, amikor is az ország különböző pontjáról érkeznek hozzánk családok, baráti társaságok, céges csoportok, hogy a 6 hónapig bérhizlalásban tartott sertést egy szatmári disznótor keretében feldolgozzák, és közben megismerjék a település értékeit, hagyományait és a szatmári vendégszeretetet. Az „Adj’ Isten Szatmárban” program a szatmári térség kistermelői által előállított kézműves termékek (lekvárok, aszalt gyümölcsök, párlatok, ajándéktárgyak) piacra juttatása, ezzel együtt a falusi turizmus fellendítése érdekében jött létre 2014-ben.

Élénk idegenforgalom

– Cégénydányád a turizmusfejlesztésben vezető szerepre törekszik a szatmári térségben. Cél a hagyományok megőrzése, a lakosság helyben tartása, munkahelyek teremtése. Az önkormányzat 2020 elején megvalósította az 1. Kende-találkozót, ahol a világban élő összes Kende-leszármazott hazatért, és további közös kulturális és hagyományőrző célok elérése érdekében együttműködésre lépett az önkormányzattal. Korábbi ÉAOP turisztikai pályázat keretében megépült a Pajtaszínház és a Nemesi udvar, ahol népi játszóudvar és kézműves-foglalkozások működnek az év minden szakában. A faluban rendszeresen elérhető további turisztikai programok: Kastély-program, Falusi gasztro-program, Lovasprogram, Kerékpáros program, Horgászprogram, hagyományőrző rendezvények egész évben. Közművelődési érdekeltségnövelő támogatás keretén belül a közművelődési színtér (nemesi ház) felújításra került, ahol a pandémiát követően decemberben a Mikulás-házzal újraindulnak a rendszeres programok.

– A 2015-ös turisztikai pályázat keretén belül épült lovarda az idei évben jó kezekbe került, és kihasználtsága mostanra maximális. A lovarda mellett állatsimogatót alakítottak ki, ahol szamarat, kecskéket, kis bivalyokat, pónikat, papagájokat is láthatnak az ide érkező vendégek. A mesébe illő környezet szeretettel várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, ahol megismerkedhetnek a lótartás, lovaglás rejtelmeivel. A lovarda nemcsak a távolabbról érkezőknek nyújt kikapcsolódást, hanem a településen élőknek is. Mind a gyerekek, mind pedig a szülők szívesen járnak ki délutánonként, esténként. Idén rendeztük meg szeptember 18-án az első Családi Lovasnapot Cégénydányádon, ahol a programok között lovasszekerezés, fogathajtó-bemutatók, lovasíjászat, kézműves-foglalkozás, kovács- és fazekasmesterség bemutatása, lovastorna, díjugratás is szerepelt. A rendezvény színvonalát a Hajdúszoboszlói Csikósok Egyesületének bemutatója nagymértékben emelte. Szeretnénk, ha ez a lovas hagyomány továbbra is folytatódna a településen, és a rendezvényt évről évre meg tudnánk rendezni.

Fejlett infrastruktúra

– Az önkormányzat saját forrásból felújította a Zrínyi és Kossuth utcát összekötő utat, az orvosi és védőnői rendelőt, az iskolaparkolót, valamint az óvoda udvarát, ahová új játékok is kerültek lehelyezésre. A Belügyminisztérium által meghirdetett ,,Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” című pályázat keretében útfelújításra nyertünk támogatást, melyből a Kölcsey és a Kossuth utcát újítjuk fel a közeljövőben. Emellett földutat alakítottunk ki a Kossuth utca végén, a temető felé vezető szakaszon, hogy a közlekedés a mezőgazdasági gépek számára is könnyebben megoldott legyen. Az önkormányzat előtti teret is teljesen felújítottuk saját erőből, ahová a rekonstrukció keretében egy gróf Tisza István-szobrot is elhelyeztünk, amit 2020 őszén ünnepélyes keretek között adtunk át a jövő nemzedékének.

– A pandémia kezelése a településen zökkenőmentesen zajlott, köszönhetően annak, hogy a lakosság szigorúan betartotta a szükséges előírásokat és az önkormányzat önkéntesek bevonásával rendszeresen szállította az idős és rászoruló lakosoknak a meleg ebédet és intézte a bevásárlásait a kontaktszámok visszaszorítása érdekében. A sikeres védekezést bizonyítja az is, hogy Cégénydányád átoltottsága jelenleg 80% feletti.

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában