Hirdetés

2022.03.28. 00:00

Értékteremtő a munka Nyírmihálydiban

„Az elmúlt ciklusban több mint egymilliárd forint támogatásban részesültünk, így folyamatosan tudunk fejlődni.”

Nyírmihálydiban a rendszerváltás óta a település fejlődésének szempontjából az elmúlt időszak nagyon sikeresnek mondható, hiszen erre ennyi pályázati lehetőség még soha nem állt rendelkezésre.

– Kijelöltük azokat a megvalósítandó célokat amelyekre a településnek leginkább szüksége volt és ennek megfelelően készítettük el és nyújtottuk be pályázatainkat – részletezi Dr. Vincze István polgármester. – Ezek között mi magunknak fontossági sorrendet állítottunk fel, azonban ezt a rangsort nem mindig sikerült tartani, de ugyanakkor szerettünk volna élni minden olyan lehetőséggel, ami a település fejlődését, az itt élő emberek mindennapi életét segítheti. Azt kell mondanom, hogy terveinket sikeresen meg tudtuk valósítani, még azoknak a pályázatoknak az esetében is ahol először tartaléklistára kerültünk.

Dr. Vincze István
polgármester

– Megvalósítottuk a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését, amelynek keretében az épület teljes külső felújítása, hőszigetelése, tetőcsere, a nyílászárók cseréje, fűtés korszerűsítése történt, ezenkívül a tetőre napelemek, valamint napkollektor került felszerelésre. A kivitelezés során volt olyan helyiség ahol funkcióváltás is történt: a régi hivatali irattárat, amely az épület utcafronti oldalára esett, áthelyeztük az épület hátsó részébe, és a helyén ügyfélfogadó helyiséget alakítottunk ki. Ennek különösen nagy hasznát láttuk, főként a néhány hónap múlva bekövetkező covid19 járvány miatt.

– Szintén a TOP pályázatok keretein belül sikerült támogatást nyernünk az egészségház felújítására, amely jelentős részben javította a védőnői szolgálat és a házi orvosi szolgálat helyi ellátási feltételeit. Az épület teljes felújításon esett át, ugyanakkor az egyes helyiségek, - amelyeken a 70-es évek óta semmilyen belső felújítás nem történt – funkcióváltásával sikerült a védőnői szolgálat alapterületét jelentősen növelni. Ez a védőnők megnövekedett ellátási feladatai miatt nagyon fontos része volt a beruházásnak.

– A település szempontjából nagyon fontos beruházást zártunk a tavalyi év novemberében: a Nyírmihálydi-Nyírgelse ivóvízminőség javító programot. A KEHOP pályázat keretein belül - kiemelt kormányzati beruházásként - a két település közös tulajdonában lévő régi vízműtelepet sikerült teljesen felújítani. Korszerűsödött a két települést ellátó vízmű, új, az ivóvízminőség javítását segítő berendezések kerültek beépítésre, ezzel garantálva az ivóvíz minőségére vonatkozó határértékeket. Mindkét település vezetősége fontos szempontnak tartotta a beruházás megtervezése során, hogy sikerült - a meglévő egy ivóvízkút mellé - egy új, 200 méter talpmélységű ivóvízkutat létesíteni, amelynek beüzemelésével jelentősen javítottuk az ivóvízellátás biztonságát mind Nyírmihálydiban, mind Nyírgelsén.

– Szintén nagyon fontos és régóta húzódó beruházásunk a Nyírmihálydi belterületi kerékpárút építése, amelyre a hiányzó forráskiegészítést egy tavaly őszi kormánydöntés alapján megkaptuk. Így összesen 324 millió forint támogatási összeg biztosításával elhárult az akadály a megvalósítás elől, és ez év elején, mihelyt az időjárás lehetővé teszi, a megbízott vállalkozó megkezdi a kivitelezési munkákat a településen.

– A társadalmi felzárkózást elősegítő „komplex telep” programban az önkormányzatunk már több alkalommal sikeresen pályázott. A tavalyi évben zártuk azon részét ennek a pályázatnak, amelynek keretében 5 szociális bérlakást építettünk, amellyel hátrányos helyzetű családok lakhatási feltételeit tudtuk jelentős mértékben javítani. Ugyanezen program keretein belül korábban közösségi házat alakítottunk ki és felújítottuk a művelődési házunkat is, valamint több képzést, rendezvényeket, foglakoztatást szerveztünk a hátrányos helyzetben lévő lakosok részére.

– A Magyar Falu Programban is sikeresen pályáztunk orvosi eszköz beszerzés, óvoda és művelődési ház fűtés korszerűsítésére, és közterület karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére is. Szintén a Magyar Falu Programban sikerült pályázatot nyerünk a Nyírmihálydi temető és a ravatalozó felújítására. Ez a beruházás nekünk nagyon fontos helyen szerepelt, azonban először tartaléklistára került, de a tavalyi évben végül nyert a benyújtott pályázatunk. A megvalósítást idén tavasszal kezdjük meg. A pénzügyminisztérium döntése alapján teljes mértékben megújítjuk a községi konyhánkat, új eszközökkel szereljük fel, hűtőkamrát alakítunk ki és teljesen új légtechnika kerül felszerelésre. A beruházás megvalósítása jelenleg folyamatban van.


– Nyírmihálydi a Belügyminisztérium által elindított „ Felzárkózó települések” programba tartozik, amelybe a településen élő, rossz életkörülményekkel küzdő lakosok jelentős száma miatt kerültünk be. Ez a program segít nekünk, hogy a településen élő hátrányos helyzetű embereknek több lehetőséget biztosítsunk a felzárkózásra. A programon belül sikerült két fontos beruházást megvalósítanunk. Sikeresen pályáztunk a Magyar Labdarúgó Szövetségnél egy 22x42 méteres rekortán burkolatú sportpálya megépítésére, amely helyileg a "Népek kertjében" került elhelyezésre. A pálya 2020. augusztus hónapban elkészült, műszaki átadása a kivitelező részéről megtörtént. A forrást a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium biztosította 100% -ban. Célunk az volt, hogy a településen élő, sportolni, mozogni szerető lakosok számára újabb lehetőségeket biztosítsunk és úgy gondolom, a pálya átadásával ezen a téren sikerült előrelépnünk.

– A másik ide tartozó beruházás a közterületi kamerarendszer kiépítése volt, amelyet a Belügyminisztérium 40 millió forint összegű forrásával sikerült megvalósítani. A támogatás segítségével a településen összesen 32 darab nagy felbontású kamerát szereltünk fel, melyek tavaly ősszel beüzemelésre kerültek. A település közbiztonsági helyzetén már érezhető a kamerarendszer működése, egyrészt annak visszatartó ereje miatt, másrészt a konkrét bűncselekmények felderítésében is rögtön jó eredményeket produkált.


– Az eddigi kiváló eredményekből kiindulva folytatjuk a település érdekében végzett munkánkat. Természetesen még vannak megvalósítandó terveink, célkitűzéseink amelyek elérésére csak folyamatos munkával van esélyünk. Magyarország kormányának köszönjük a terveink támogatását és azt, hogy ilyen széles körű lehetőségek állnak és álltak rendelkezésünkre, melyeknek köszönhetően az elmúlt ciklusban több mint egymilliárd forint támogatásban részesült a településünk és amelyekkel élve folyamatosan tudjuk fejleszteni Nyírmihálydit.

Dr. Vincze István
polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában