PR CIKK

2022.06.21. 09:24

Milyen változások várhatóak 2022-ben az ingatlanpiacon?

Az ingatlanpiac aktuális állapotáról érdemes rendszeresen tájékozódni azoknak, akik otthonvásárláson törik a fejüket a közeljövőben. Akár saját célra, akár befektetésként tekintünk egy ingatlanra, fontos, hogy tisztában legyünk az árakat befolyásoló tényezőkkel, képben legyünk egy vásárlás jogi hátterével, és ismerjük a rendelkezésre álló lakáshitel opciókat.

Mi minden hat manapság az ingatlanpiac alakulására?

 

Az ingatlanpiac helyzetét körülvevő legfontosabb kérdés jellemzően az, hogy várható-e árcsökkenés vagy növekedés, és az milyen mértékű lesz. Számos szakember vizsgálja az ingatlan árakat befolyásoló tényezőket, és az emberek lakásvásárlási szokásait, melyek sok tekintetben összefüggenek.

A piac alakulását az évenkénti ingatlanok adásvételi tranzakciószáma határozza meg, amely alapján tájékozódhatunk, hogy növekedés, csökkenés, vagy stagnálás zajlik a vásárlások terén. A koronavírus berobbanásakor ez a szám nagyot esett, és csupán a 2021-es év első negyedévben élénkült fel. Ez egy olyan váratlan esemény volt, amelyre az ingatlanpiac sem volt felkészülve, de jelentős befolyással bírt a vásárlási mutatóra.

Az albérletárak növekedése miatt egyre többen adják fejüket ingatlanvásárlásra, mely törlesztőrészlete megegyezhet, vagy még kedvezőbb is lehet, mintha a bérlő számára fizetnék a díjat. Az infláció mértéke miatt az albérletárak növekedése is egyenesen arányos a többi területen lévő szolgáltatás vagy termék áremelésével is, ezért egyelőre nem várható csökkenés ebben a tekintetben.

 

Milyen változások várhatóak 2022-ben az ingatlanpiacon?


Egyre több fiatal dönt úgy, hogy a fővárosba, vagy annak agglomerációjába költözik tanulmányok, vagy munkavállalás céljából, ezért a kereslet az albérletekre és a budapesti ingatlanokra egyre nő. Továbbra is főleg a befektetés céljából vásárolt ingatlanok lehetnek a meghatározóak a piac alakulásában, ám sok változást is hozhat a 2022-es év. Gyakori tendencia, hogy a fővárosból a környező településeken keresnek ingatlant, ahol szintén érzékelhetjük a növekedésben lévő árakat.

Lehetséges az újépítésű otthonok jelentős árnövekedése, aminek következtében a vásárlók inkább használt ingatlant választhatnak majd, vagy esetleg albérlők maradnak. Hasonló a helyzet a használt panellakások és téglaépítésű ingatlanok négyzetméter árával kapcsolatosan is, ahol az előző negyedévben is növekedést tapasztalhattunk. Egy budai panelépítésű otthon négyzetméter árát tekintve 24%-os, egy pesti esetében pedig 18,7%-os növekedést észlelhetünk.

Akik ingatlan építésére adnák a fejüket, érdemes számolni az alapanyagok árának rohamos növekedésével, és a problémát jelentő átmeneti készlethiánnyal is. A lakásfelújítási támogatás iránti magas érdeklődés miatt rengeteg az elfoglalt, akár hónapokra betáblázott szakember, és az alapanyagok beszerzése is nehézkes lehet, ha átmeneti készlethiány lép fel.

A hazai bankok kínálatában rendelkezésre álló felvehető lakáshitelek és egyéb állami lakásvásárlási támogatások igénybevételével jelentős segítséget kaphatunk az otthon vásárlásához. Akár befektetés, akár otthonteremtés céljából döntünk lakáshitel mellett, érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, és szakértői segítséget is érdemes lehet igénybe venni.

 

Tanácsok és tippek lakásvásárlók számára

 

Ha úgy érezzük, eljött az ideje az ingatlan vásárlásának, érdemes nagyon alaposan, körültekintően tájékozódni a lehetőségekről, a piac aktuális helyzetéről, és az érintett város vagy agglomeráció árairól. Az ingatlanpiac gyors, és sokszor szinte követhetetlennek tűnő változásai miatt érdemes lehet szakember segítségét kérni, aki személyes élethelyzetünket, igényeinket és anyagi lehetőségeinket figyelembe véve ad tanácsot.

Hitelfelvétel esetén pedig elengedhetetlen, hogy egy megbízható pénzügyi tanácsadó vagy hitelszakértő segítsen minket át a vásárlás procedúráján, aki törekszik a legkedvezőbb opció megtalálására, és számíthatunk rá az ügyintézésben is.

Mivel egy ingatlan vásárlása nagy elköteleződés, különösen hitelfelvétel esetében, ezért nagyon fontos, hogy megbízható szakemberekkel dolgozzunk együtt a pénzügyi kérdések megválaszolása, és a tökéletes ingatlan megtalálása érdekében.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, tájékoztatás nem teljeskörű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

(PR CIKK)

 

Címkék#pr cikk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában