A 10 év jegyében...

2022.07.05. 09:03

Jubileumi tanévzáró Istentisztelet a nyírbátori református általános iskolában

„ Minden út összefut végül egyetlen közös célban. … az utaknak értelmük van. De ezt csak az utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.” (Márai Sándor)

A tanévzáró - az iskolák életében- nem csak egy ünnepélyes esemény, hanem a visszatekintés és összegzés ideje is. A Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda életében sincs másképpen. A mögöttünk lévő tanévre, és a 10 évre visszagondolva, először a hálaadás és köszönet szavával kell élnünk. Hálát adunk Istennek a napi munkánkhoz kapott erőért, kitartásért, a nehézségekben is megtapasztalt támogatásért és bátorításért.

 Köszönetet mondunk a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának, a Nyírségi Református Egyházmegye, és a fenntartó Nyírbátori Református Egyházközség vezetőinek és tagjainak, hogy imáikkal, bizalmukkal és támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy református iskolánk, óvodánk ezt a tanévét és iskolánk az elmúlt 10 évet is sikeresen és tartalmasan vitte végig. 

A tanév során számos eseményt és programot kínált iskolánk, melynek során rengeteg élményt, ismeretet szerezhettek diákjaink. Különleges alkalmaknak is otthont adtunk, ilyen volt például novemberben a konfirmandus találkozó, ahol több mint 400 fiatal és kísérőjük érkezett hozzánk. Tavasszal a 7. és 8. évfolyamos tanulóink 4 csoportban a Határtalanul programmal Erdélybe látogattak el.

A tanulmányi kiránduláson a történelmi, irodalmi és földrajzi adottságok felfedezése mellett felejthetetlen élményben volt részük. De ugyanilyen felejthetetlen élményben lehetett részünk Áldozócsütörtökön, amikor kisvonattal és kerékpárral Nyírgyulajba utaztunk a Szafi parkba, ahol játékok sokasága és programok sora várt bennünket. Másnap hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeztük meg a 10 év jegyében különleges eseményünket, tornabemutatóval és a Játék határok nélkül! vetélkedővel egybekötve. 

A diákok aktívak, lelkesek és nagyon boldogok voltak a közösen megélt élményekért. Hiszen az egész iskola, a tantestületünk együtt töltötte el vidáman, tartalmasan a két napot. Ha az eredményeinket és a diákjaink teljesítményét tesszük mérlegre, akkor szintén gazdag évet zártunk. Több nemzetközi, országos és megyei szintű megmérettetésen állhattunk a dobogó legfelső fokán tanulmányi és sportversenyeken egyaránt. Labdarúgás, kézilabda, úszás sportágban, iletve a diákolimpián elért sikereink miatt. Köszönöm tanulóink kitartását, szorgalmát, a pedagógusok felkészítő munkáját és a szülők támogatását.

A hagyományoknak megfelelően mi is szervezünk versenyeket: februárban a Báthory-napok jegyében vártuk a környező iskolák diákjait és az óvodás kisgyermekeket. Májusban pedig VIII. alkalommal rendeztük meg az Országos Komplex Természettudományi Versenyt. 

Sikeres támogatási kérelmet nyújtottunk be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz informatikai eszközfejlesztésre. Szándékunk - a belső infrastruktúra fejlesztése, a pedagógusok számára laptopok, a tanulók számára tabletek biztosítása- megvalósult. Az elmúlt hetekben 79 ballagó diákunktól köszöntünk el, akiktől felemelő ünnepségen, a Református Templomunkból Márk evangéliumának gondolatával búcsúzhattunk el:

„…Minden lehetséges annak, aki hisz.” (Márk, 9,23).

A harmadik évfolyam búcsúzott intézményünkből, amely az egyházi iskola indulásával elsőtől-nyolcadik osztályig már a református közösségünkben kezdhette meg tanulmányait. Fontos, hogy diákjainkkal közösen haladjunk az úton, a HIT-TUDÁS-SZERETET útján. A család számára nyugalomban teljen ez az időszak, annak tudatában, hogy jó helyre kerültek a gyermekeik. A sikeres iskola, óvodakezdéshez együttműködés és bizalom szükséges, hogy az ide érkező gyermekek jól érezzék magukat, szeressék meg az intézményeinket.

Az eltelt 10 év alatt ÁLMODTUNK – TERVEZTÜNK – KIVITELEZTÜNK

A 10 év alatt folyamatosan megújult, megszépült és óvodai tagintézménnyel bővült iskolánk. Valamennyien azon dolgozunk, hogy diákjaink és az óvodás kisgyermekek is jól felszerelt környezetben, a legtöbb lehetőséget megkapják ismereteik bővítéséhez, lelki biztonságukhoz.

Folyamatos szakmai fejlődés...

A Református Pedagógiai Intézet Bázisintézménynek választotta iskolánkat, a kiváló szakmai munka elismeréseként. Az Országos Református úgynevezett Gazdagító programba bekapcsolódva tehetséggondozás folyik intézményeinkben. Örömmel adtunk otthont 2020 augusztusában a Kárpát-medencei Református Oktatási Intézmények Tanévnyitójának. A legnagyobb álmunk is valóra vált 2022 januárjában, a Báthory Anna Református Általános Iskola a fenntartó, a Nyírbátori Református Egyházközség tulajdonába került – ami a 10 éves évforduló legnagyobb ajándéka lett. Bízom abban, hogy a megvalósult szakmai és infrastrukturális fejlesztések újabb terveket, álmokat szőnek. Református iskolánk küldetése, hogy a következő generációk is stabil alapokat, biztos tudást kapjanak a keresztyén vallás értékeivel megalapozva. Olyan közösséget szeretnénk formálni, ahol a fejlődésben lévő gyermekek már kiskoruktól a tudás mellett élményeket, tapasztalatokat gyűjthetnek. Számunkra fontos a gyermek-szülő-intézmény és a gyülekezet közötti kötődés. Az eltelt időszak során elért eredményeinkért Istennek hálát adva a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda tizedik tanévét, a 2021/2022. jubileumi tanévet bezárom.

 Közösségünk minden tagjára, tanítványaink szüleire Isten gazdag áldását kérem iskolánk jelmondatával, a Példabeszédek könyvéből vett gondolattal:

„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon,

még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Példabeszédek 22,6)

Sivadóné Cselenyák Dóra

intézményvezető

 

Képgaléria | Fotók: Szabó Zsolt

 

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában