2022.09.22. 09:16
Melyek a vegán táplálkozás előnyei, és milyen hátrányai lehetnek?
A veganizmus egyre közkedveltebb irányzat, folyamatosan bővül a vegán étrendre áttérők tábora.
Ugyanakkor rengeteg előítélet és félreértés lengi körbe. Vajon mit nyer az, aki áttér a vegán étrendre, és melyek a hátrányai?
A veganizmus, mint életszemlélet
A veganizmus nemcsak táplálkozási irányzat, hanem egy speciális életszemlélet, mely konkrét világnézeti meggyőződésen alapul. Etikai, állatvédelmi okokból a vegán nézet elutasítja az állati eredetű termékek fogyasztását és használatát is. A vegetarianizmusnál jóval szigorúbb, hiszen nem csupán a húsbevitelt mellőzik, hanem a tejtermékek, tojás, méz fogyasztását is.
Szerencsére napjainkra már rohamosan növekszik a vegán élelmiszerek választéka, melyek beszerezhetők például a MamaVita vegán termékköréből. Itt alapanyagok, ételek, étrend-kiegészítők is megtalálhatók.
A vegán életmód részéhez tartozik a speciális táplálkozási elveken túl a kozmetikai, ruházati, és higiéniai cikkek tudatos választása is. A legfontosabb cél, hogy megakadályozzák az állatok kizsákmányolását, és a jóllétük veszélyeztetését is meggátolják.
Tehát nem kizárólag a táplálkozáson van a hangsúly, hanem elutasítják minden állati eredetű termék felhasználását, alkalmazását is.
Mit érdemes tudni a vegán étrendről?
A vegán táplálkozás növényi alapú étrendet jelent, melyben az állati eredetű termékeket teljesen kizárjuk. A kizárólag növényi étkezés pozitív és negatív egészségügyi hatásokkal szintén járhat. Ez annak függvénye, hogy mennyire vagyunk tudatosak a táplálkozással kapcsolatban.
A magasabb teljes értékű gabona, valamint gyümölcs- és zöldségfogyasztás rengeteg előnyt hordoz magában, például a fokozottabb rostbevitel jótékonyan hat emésztésünkre. Azonban szem előtt kell tartani azt a tényt is, hogy bizonyos élelmiszercsoportok teljes kiiktatása veszélyes is lehet. Emiatt fokozottan kell ügyelni a kizárt ételek helyettesítésére.
A vegán étrend egyik legnagyobb veszélye a fehérjehiány, mely a hús és tejtermékek kizárásából fakad. Ez pedig hiánybetegségek kialakulásával járhat. Kivéve, ha tudatosan figyelünk a fehérjék más forrásból való pótlására. Például növényi fehérjeforrások a hüvelyesek, az olajos magvak, és a gabonafélék. Ezek ugyan nem teljes értékűek, azonban az ötvözésükkel fedezhetjük a szervezetünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat.
A fehérjefogyasztás mellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vas, a kalcium, a cink, a D és B12-vitaminok pótlására is, tekintve, hogy ezeket leginkább az állati eredetű élelmiszerekkel vittük be korábban. Fontos megemlíteni, hogy a B12-vitaminhoz növényi táplálkozás útján nem juthatunk hozzá, javasolt az étrend-kiegészítő általi bevitel.
Fokozatos átállás
Kezdetben a növényi étrendre való átállás komoly tervezést igényel. Később viszont egyre könnyebb lesz a változatos étrend összeállítása, és az alapanyagok beszerzése. A kizárt ételek helyettesítésére is egyre több alternatívánk lesz.