Hirdetés

2023.01.09. 09:44

Tippek ágyvásárláshoz családosoknak

A családi ágy elve egyre népszerűbb. Sok érv szól a család együttalvása mellett, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk azokat a veszélyforrásokat sem, amelyeket egy ilyen családi ágy rejthet. Cikkünkben rámutatunk, mire kell figyelniük a szülőknek, ha meg akarják osztani az ágyukat gyermekeikkel.

Ezeket a szabályokat feltétlenül tartsuk be!

Régebben természetes volt, hogy a szülők együtt aludtak a gyerekkel a hálószobában egy közös családi ágyban. Ezt az együttalvást azonban elsődlegesen a szobák számára és méretére vezethetjük vissza. Az ipari fejlődéssel és a polgárosodással a gyerekek saját szobát is kaptak. Azonban az együttalvási szokás ismételten növekszik nyugati iparosodott világban, mivel számos család ismét felfedezi a családi ágy előnyeit, ahol a szülők együtt alszanak a kisbabákkal. Néhány fontos óvintézkedést azonban meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne csak élvezetes, hanem biztonságos is legyen az egy ágyban való családos alvás:

Figyelünk az ágyrésre! Kisbabák számára nagy veszélyt jelenthet a matracok közötti rés. Ez akkor fordul elő, amikor nem egy nagy duplamatracot, hanem két egyszemélyes matracot használunk az ágyunkban. Egy úgynevezett matrachíd segítségével ezt a rést befedhetjük, így a középen alvó baba nem fog beszorulni a két matrac közé. Ajánlott alternatíva a boxspring ágy, amelyen a toppernek köszönhetően nincs a matracok között rés.

Astoria boxspring ágy
Forrás: Kanape-shop.hu

 

Vegyük figyelembe az ágy méretét! A családi ágyban is a kényelem van az első helyen. Az optimális alvási komfort érdekében nem szabad elhanyagolni az ágy méretét, azaz fekvőfelület szélességét. Lehetőleg 180 centiméter széles fekvőfelületet válasszunk, de minimum 160 cm-t. Egy 140 centiméter széles ágy valószínűleg keskeny lesz egy családi ágynak.

Figyeljünk a hőmérsékletre! A több családtag által megosztott családi ágy melegebb lesz, mint egy kiságy, ahol a baba egyedül alszik. Ezért ne öltöztessük túl melegen a babánkat, és fűtsük túl melegre a szobát. Kutatások bebizonyították, hogy a hálószoba optimális hőmérséklete 16 és 20 Celsius fokos közötti.

Mit vegyünk figyelembe ágyvásárláskor?

A megfelelő családi ágy kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe vennünk.

A legfontosabb szempont, amit új ágy vásárlásakor figyelembe kell vennünk, hogy minden családtagnak elegendő hellyel kell rendelkeznie alvás közben A javasolt ágyszélesség 180 cm, de egy extra 200 cm széles fekvőfelület optimálisabb, hiszen itt fogunk aludni és pihenni kell, ezért feltétlen figyelni kell az ágy méretére. Egy túl kicsi ágy növelheti a kockázatát a gyermek túlmelegedésének vagy esetleges összenyomásának.

A matrac esetén lehetőleg válasszunk inkább keményebb matracot, mint túl puhát, amelyben kisebb az esélye a baba számára veszélyes gödrök kialakulásának. Vízágyat semmi esetre se válasszunk! Az is fontos, hogy a matrac és az ágyrács között ne legyen rés, amibe a baba becsúszhat.

Sokak véleményével ellentétben a baba alvóhelye lehetőleg ne az ágy középen legyen a két szülő között, hanem inkább a szélén. Annak érdekében, hogy a baba nehogy leessen az ágyról, az ágyat leesésgátló sínnel lássuk el.

Kerüljük a túl sok takaró és párna használatát, mivel ezek sajnos fulladásveszélyt jelentenek a baba számára. Ugyancsak kerüljük a bújós játékbabák és álltafigurák használatát és halmozását.

Safo boxspring ágy
Forrás: Kanape-shop.hu

 

Ezek az ágykeretek különösen alkalmasak családi ágynak

Mint fentebb említettük, a boxspring ágyak kifejezetten alkalmasak babával való együttalvásra, úgynevezett családi ágyként való használatra. A felső topper, vagy fedőmatrac egyenletes, repedésmentes fekvőfelületet biztosít. De ma már számos normál kárpitozott ágykeret is létezik, amelyek családi ágynak tökéletesen megfelelnek. A legfontosabb a matrac és az ágykeret stabilitása és illeszkedési pontossága. Fontos szempont ugyanakkor, hogy az ágykeret felszerelhető legyen leesés elleni védelemmel. 

Találja meg hálószobájába a legkülönlegesebb kárpitozott bútorokat a kanape-shop.hu megbízható webshop segítségével, ahol több, mint 30 féle boxspring ágy és közel 50 féle kárpitozott ágy közül választhat akár 1000 féle színben, vízlepergető, kisállatbarát és vízzel könnyen tisztítható EasyClean huzatokkal!

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában