Hirdetés

2023.02.28. 00:01

MOM Zrt.: tradíció, evolúció, innováció

Az 1989-ben alakult MOM Magyar Optikai Művek Zrt. fő tevékenységi területe a vízmérőgyártás és -felújítás.

A gyártáshoz szükséges technológiákkal, a fröccsöntéstől kezdve a vízmérő órák összeszerelésén át a hitelesítésig, minden technológiával és engedéllyel rendelkeznek, mindezek mellett a vízmérő-felújításhoz rendelkezésre áll egy szemcseszóró és egy festőüzem is. A műanyag fröccsüzemi tevékenységet szerszám­üzem támogatja, ahol a fröccsalkatrészek karbantartása és normalizálása zajlik, az ehhez szükséges fémmegmunkáló gépek is a cég birtokában vannak.

 

Czifra Tibor gazdasági igazgató elmondta, az elmúlt időszakban jelentős bővülést tudtak elérni mind a gyártási volumen, mind pedig az alkalmazotti létszám esetében. Az alkalmazotti létszám 2016-ig, a gyártási-értékesítési szezontól függően 150–180 fő volt, mára pedig a szezonalitástól függetlenül a dolgozóik létszáma meghaladja a 300 főt.

 

A korszerű hitelesítési padok, fröccsöntő gépek, valamint a precíziós fémmegmunkáló gépek komoly szaktudással rendelkező munkatársakat igényelnek, így a MOM Zrt. folyamatosan nyitott az új kollégák jelentkezésére, mint a gépbeállító, a műszakfelelős vagy a hitelesítő pozíciókban, ahol fontos a számítógépek szakszerű használata. A korszerű fröccsgépeik termeléstámogatására szakképzett fröccstechnikus kollégákat alkalmaznak, ők jelentik a MOM Zrt. számára a biztos és termelékeny jövőt.

 

Mára több új területtel bővült a MOM Zrt. tevékenysége, erősödött a forgalmazói tevékenysége a lakásvízmérők, hőmennyiségmérők esetében. Termékpalettájában megtalálható az okosmérésre alkalmas, rádiózható vízmérő óra, mind a forgalmazott lakás-, mind pedig gyártott aknás vízmérő kivitelben. Az elmúlt időszakban a MOM Zrt. elindította a tűzcsap- és vízmérőbeépítő-szett gyártását is, előbbit belföldi piacon, míg utóbbit a külföldi piacon értékesíti.

Folyamatos beruházásokkal igyekszik a MOM Zrt. lépést tartani a technológia fejlődésével. Az elmúlt években több vízmérő-hitelesítő padot helyeztek üzembe, a megnövekedett igények kiszolgálására pedig több új, korszerű fröccsöntő gépet szereztek be. Ezek közül a legjelentősebb a 2019-ben üzembe helyezett automata fröccsöntőgép és a robotcella beszerzése volt, aminek köszönhetően a legdrágább alapanyagból készülő alkatrészeket (nézőelem, a vízmérő óra üvege) emberi beavatkozás nélkül gyártják le. A robotcella segítségével a fröccs­öntés folyamatos kontroll alatt van, a sorjázás és a szortírozás automatikus, a gépnek köszönhetően a gyártási selejt aránya 1 százalékról 0,1 százalékra csökkent. A vízmérőórák hatékonyabb felújításához a napokban fognak egy új és korszerű, energiahatékony festőkabint üzembe helyezni. Az új tevékenységeik beindításához elengedhetetlen volt több, nagy értékű precíziós gép beszerzése, mint például a palástköszörű vagy a CNC-eszterga.

 

A gazdasági válság a MOM Zrt.-re nem volt jelentős hatással. Elmondható, hogy a Covid-válságot úgy tudta átvészelni, hogy az azt megelőző évhez viszonyítva nem esett vissza az értékesítés volumene. Csak annyiban érintette a céget, hogy az egyes beruházásaikat el kellett halasztaniuk, de ez a halasztás sem volt több néhány hónapnál. A 2020-as év második felében már újra tudták indítani a tervezett beruházásaikat, amikor a világ még csak próbált kilábalni a recesszív gazdasági helyzetből A háborús helyzet hozta energiaválságot is sikerül átvészelniük takarékos gazdálkodással és energiahatékony beruházásokkal.

 

A médiában sokat hallani, hogy az irodai alkalmazottak sokszor 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletben dolgoznak, ez a MOM Zrt. munkavállalói számára ismeretlen. A cégnél ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a dolgozók komfortérzete megfelelő legyen, mert úgy gondolják, hogy csak így lehet értékteremtő munkát végezni.

 

– Jövőképünk a folyamatos fejlődés és az új technológiák alkalmazása a vízmérő-, a tűzcsap- és a szerelvénygyártásban. Ennek mentén már két ipari 3D nyomtatót szereztünk be, ezek újabb lehetőségeket nyithatnak meg a technológia forradalmasításában. Ezeken túl nagy lehetőséget látunk az automatizálásban. Ennek a lehetőségnek a kiaknázására beszereztünk három szerelőautomatát, amik segítségével emberi beavatkozás nélkül tudjuk magas minőséggel összeszerelni a vízmérőalkatrészeket – emelte ki a MOM Magyar Optikai Művek Zrt. gazdasági igazgatója, Czifra Tibor.

https://www.momzrt.hu/


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában