PR CIKK

2023.04.14. 08:54

Három tipp a biztonságos vitorlázáshoz gyermekes családok számára

A nyári hajós pihenésnél kevés olyan kikapcsolódás akad, ami ne volna az egyik legnagyobb élmény a gyermekeinknek. Ez főleg igaz akkor, ha több napra bérelünk vitorlást és egy felejthetetlen úttal ajándékozzuk meg a szeretteinket általa. Mire készüljünk fel, ha a csemeténk is velünk tart?

Forrás: Denis Moskvinov / Shutterstock.com

Mindenképp magyarázzuk el neki a biztonsági alapokat még az indulás előtt

Ha a gyermekünk eddig még nem utazott ilyen hajón, akkor okvetlenül el kell neki magyarázni az alapoktól kezdve a vitorlázás biztonsági szabályait. Meséljük el a csemeténknek, hogy mennyire fontos a biztonságos közlekedés a fedélzeten, és annak a betartása, hogy egyedül soha ne menjen túl közel a hajó széléhez sem. Mesélnünk kell az időjárási viszonyokról is, amelyek szintén baleset forrásai lehetnek. 

Persze, korfüggő, hogy pontosan mit tudunk átadni a gyermekünknek a biztonsági előírásokból, de mindenképp igyekezzünk még a legkisebbek számára is tudomásukra hozni, hogy a hajózás veszélyekkel járhat. Akárhány éves is, ahogy már önállóan jár, foglalkozzunk ennek átadásával még az indulás előtt. 

Meséljük el neki, hogy például elcsúszni mennyire balesetveszélyes, illetve hogy soha ne kapaszkodjon fel a hajó korlátjára. A kötelekről és a vitorláról is meséljünk neki, hogy megértse, mennyire fontos azokat békén hagyni. Ha türelmesen és kreatívan magyarázzuk el neki a vitorlázás lényegét, akkor biztos, hogy sokkal nyugodtabb és örömtelibb lesz a vitorlázás is, hiszen nem kell állandóan a csemeténk biztonsága miatt aggódnunk.

Tanítsuk meg úszni a csemeténket

Ha a gyermekünk nem csecsemőkorú, akkor az indulást sosem kezdjük meg úgy, hogy a csemeténk nem tud úszni. Enélkül inkább ne is gondolkodjunk vitorlás utazásba, még akkor sem, ha a hajóbérlés olaszországi nyaraláshoz kell, és szinte csak sekély vizeken hajóznánk. 

Az úszás elsajátítása a hajón való biztonság egyik alapja. Ezért ha épp tervezzük azt a vitorlásbérlést még, azt a csemeténk úszásra való tanításával kezdjük. Életmentő lehet, ha a gyermekünket már a lehető legkorábban megtanítjuk úszni, hiszen egy hajón bármi történhet, ami miatt használni kell ezt a képességünket, és jobb felkészülni, mint megijedni.

Two,Little,Kid,Boys,,Best,Friends,Enjoying,Sailing,Boat,Trip.
Forrás: Irina Wilhauk / Shutterstock.com

Szerezzük be a megfelelő biztonsági és egészségügyi eszközöket

Annyi bizonyos, hogy a hajóbérlés Spanyolország, Olaszország vagy más vidék esetén is biztosítja, hogy a fedélzeten megtalálhatóak lesznek a megfelelő biztonsági eszközök. Viszont nem árt, ha mi magunk pluszban is teszünk a csemeténk biztonságáért. Szabjuk ezt személyre, amennyire lehet. 

Ha például tudjuk, hogy a gyermekünk izgága, akkor ennek megfelelő mértékben akár felkészülhetünk olyan játékokból is, amiről tudjuk, hogy az leköti és megnyugtatja. A mentőmellény és az elsősegély doboz rajta lesz a hajón, de például ha a csemeténk stresszes és hányingere lesz, akkor a számára pont jó hányinger-csillapító már nem biztos. 

Mindenki másképp éli meg az első hajózási élményét, figyeljünk tehát arra, hogy a gyermekünk hogyan reagál erre. Lesz olyan kicsi, aki valószínű megijed attól, ahogy hirtelen „megmozdul vele a talaj”, míg mások elképesztően élvezni fogják az egész folyamatot. A lényeg, hogy ennek tudatában jobb, ha mi is viszünk magunkkal egy személyre szabott egészségügyi és biztonsági csomagot. Ezt pedig ne sajnáljuk ki a poggyászunkból, és tényleg olyan eszközökkel, kiegészítőkkel pakoljuk tele, ami a gyermekünk nyugalmát és egészségét szolgálja.

(PR CIKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában