szon-sportoldal

2008.08.27. 09:24

Cseri Mama nagy kaland előtt

<p>Három nyíregyházi rádióstájfutó, Venczelné Bartha Ildikó, Bihari Ildikó és az 53 évesen debütáló Cserpák Ferencné vesz részt a sportág Dél-Koreában esedékes, jövő heti világbajnokságán.</p>

Az olimpikonok már elhagyták Ázsiát, de akadnak sportolók, akik csak most veszik az irányt a keleti kontinens felé. Szeptember 3-5. között Dél-Koreában, közelebbről Hwaseong városában rendezik meg a rádiós tájfutók világbajnokságát, amelyen három megyebeli sportoló vesz részt.

A Nyíregyházi Városi Rádióklub színeiben Bihari Ildikó (N 21-ben) valamint Venczelné Bartha Ildikó és Cserpák Ferencné (mindkettő N 50) lesz ott a mezőnyben. Utóbbi utazása külön pikantériát jelent, hiszen a demecseri illetőségű versenyző élete első ilyen jellegű megpróbáltatására készül. 53 évesen...

– A sportolóknál általában az a divat, hogy a szülőkről száll a gyermekekre egy adott sportág szeretete, az én esetemben azonban ez fordítva történt – mesélte történetét Cserpák Ferencné. – Zsolt fiamat – aki 1998-ban a sportág nyíregyházi világbajnokságán első helyezést szerzett – rendszeresen elkísértem tájfutó és rádióstájfutó versenyekre, ám egy alkalommal kikötte, csak akkor mehetek, ha a nyílt kategórióban rajthoz állok. Mindez 2002-ben, a baktalórántházi Kelet-EKO Kupán történt, azóta rendszeres indulója vagyok a viadaloknak, csak a tavalyi idényt hagytam ki férjem halála miatt. Idővel a rádiós tájfutással is megbarátkoztam, a nehézséget az okozza, hogy a speciális adó-vevő készüléket, csak éles helyzetben, verseny közben lehet tesztelni.

Bár az egykori világbajnokCserpák Zsolt már abbahagyta a versenyzést, Cseri Mama – ahogy fia után becézik a demecseri asszonyt – nem állt le vele, sőt... Mostanra jutott el odáig, hogy hazánk színeit képviselheti a távoli Dél-Koreában.

– A múlt heti országos bajnokságon kategóriámban a második helyezést szereztem meg, így a főpróba jól sikerült – folytatta Cserpákné. – Mivel a világbajnoki szereplésünket a szövetség nem támogatja, ezért minden felmerülő költséget (repülőjegy, nevezési díj, szállás) a válogatott tagjainak saját erőből kellett előteremteni. Szeretnék köszönetet mondani lakóhelyem, Demecser önkormányzatának valamint a megyei önkormányzatnak, az utazásomhoz nyújtott anyagi segítségért. Edzőm, Venczel Miklós és fiam is mindenben segített és bátorított, hogy merjek belevágni a kalandba. Még sosem ültem repülőn, így elsőre rögtön egy tizenkét órás utazás vár rám, már csak emiatt nagyon izgatott vagyok.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!