szon-sportoldal

2008.10.16. 06:15

Negyvenévesen is a pályán

<p>Csütörtökön ünnepli negyvenedik születésnapját Szatke Zoltán. A futballrajongóknak aligha kell bemutatni, hogy kiről is van szó.</p>

De azért jegyezzük meg: a nyíregyházi labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja, aki mind az élvonalbeli, mind pedig az abszolút bajnoki meccsek számát tekintve csúcstartó a Szpari színeiben. Mindent elmond a ma is kiváló bekk érdemeiről, hogy az évtizedeken át viselt mezszámát, a 2-est visszavonultatták Nyíregyházán. Szatke Zoltán ma is aktív labdarúgó, az NB III-as Kemecse játékosa. Az elmúlt években többször is előfordult, hogy góllal ünnepelte meg az alkalmat a védő, úgyhogy nem lennénk a hétvégi ellenfél, a Nagyecsed helyében...

KM: – Mintha tegnap lett volna, de már tíz éve történt: a Győr elleni 0–0-ás hazai mérkőzésen ünnepelte harmincadik születésnapját. Most, negyven esztendősen érzi az idő múlását?

Szatke Zoltán: – Sosem foglalkoztatott a korom, valószínűleg ezután sem fog. Már harminc évesen is azt kérdezték tőlem, hogy mit fogok kezdeni a futball utáni életemmel, ezek a hangok később méginkább felerősödtek. Szerencsére negyvenévesen is a pályán lehetek, azt csinálom, amit mindig is imádtam, mégha nem is olyan szinten, mint a legszebb éveimben. Nem mondom, jó lenne legalább tíz évvel fiatalabbnak lenni, de a visszavonulás gondolata még most sem foglalkoztat.

KM: – Hogyan viszonyulnak önhöz az ellenfelek szurkolói? Le szokták kiabálni a pályáról, mondván, hogy már túl öreg?

Szatke Zoltán: – Sosem tapasztaltam ilyet, most az NB III-ban is inkább a szurkolók és az ellenfelek tiszteletét érzem. Ez talán visszajelzés arra, hogy a többség szeretett és elismeri mindazt, amit a pályán elértem.

KM: – Avassuk be az olvasót: a beszélgetés ezen fázisában megcsörrent a telefonja, amelynek a Szpari-induló a csengőhangja. Éppen a legjobbkor, hiszen a nyíregyházi időszakáról szerettem volna kérdezni...

Szatke Zoltán: – Ez a csengőhang is elárulja, hogy mit jelentett számomra a Szpari. De felesleges múlt időben beszélni a klubról, hiszen a mai napig kötődöm a csapathoz, kint vagyok a meccseken, bejárok az öltözőbe, beszélgetek a srácokkal. Kitörölhetetlen számomra az a több, mint másfél évtized, amit felnőtt játékosként a nyíregyháziak színeiben töltöttem, azt hiszem, büszke lehetek arra, hogy mind az élvonalbeli, mind pedig valamennyi bajnokit figyelembe véve csúcstartó vagyok, két másodosztályú címnek és összesen négy feljutásnak lehettem a részese.

KM: – Most már elárulhatja: sosem kacérkodott a távozás gondolatával?

Szatke Zoltán: – Ajánlatokban nem volt hiány. Még szegény Simon Tibor hívott a Ferencvároshoz, aztán szóba került a Győr, a Debrecen, külföldről pedig egy belga és egy dán lehetőség is. Utóbbi szinte véletlenül, Szombathelyen kapusunkra, Dancso Celeszkire volt kíváncsi egy menedzser, ám gólommal és játékommal felkeltettem az érdeklődését. Aztán ezekből soha nem lett semmi, utólag is azt mondhatom, hogy mindezt nem bánom, mert a szülővárosomban szerepelhettem és a szurkolók szeretetét mindig is éreztem.

KM: – Milyen edző Szatke Zoltán?

Szatke Zoltán: – Ezt talán nem tőlem kellene megkérdezni, mindenesetre pályafutásom során dolgoztam annyi szakemberrel, hogy a pozitív és negatív élményeket egyaránt hasznosítani tudjam. A Nyírsuli ificsapatának minden hétköznap edzést tartok, játékosaimnak azzal is példát kívánok mutatni, hogy ezek ellenére a kemecsei heti három tréningről sem hiányzom.

KM: – Tervez valamilyen nagyobb ünneplést?

Szatke Zoltán: – Korábban sem csináltunk otthon nagy ügyet a születésnapok ünnepléséből, most sem fogunk, hogy a kerek évszámhoz érkeztem. Szokták mondani, hogy a férfiakat általában megviseli, ha elérik a negyedik ikszet, most én nem érzek semmi különöset, talán éppen azért, mert a mai napig azt csinálhatom, amit a világon a legjobban szeretek: futballozok. Az viszont lehet, hogy tíz év múlva már más lesz a helyzet...

Névjegy

Szatke Zoltán
Született: Nyíregyháza, 1968. október

16.

Pályafutása – játékosként:

Nyíregyháza focisuli, Volán-Dózsa (1987-89),

Honvéd Asztalos János SE (1989-91), Tiszavasvári

(1991 tavasz), NYVSSC, majd NYVSC és Nyíregyházi

FC (1991-1996), Demecser (1996 õsz), Nyíregyházi

FC, majd Nyírség-Spartacus és Nyíregyháza

Spartacus (1997 tavasz-2007), Kemecse (2007-). Edzõként:

Nyírsuli U19 (2007-)

Mérkõzései/góljai nyíregyházi

színekben, összesen: 406/36. Az élvonalban: 129/13.

Tagja volt az 1992-ben, 1998-ban, 2004-ben és 2007-ben élvonalba

jutott nyíregyházi csapatnak, magyarán a klub ötszöri

feljutása közül csak az 1980-asnak nem lehetett részese

életkora miatt.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!