szon-sportoldal

2010.07.12. 17:25

Nyelvészek szerint a vuvuzela az idei VB szava

<p>A vuvuzelát, a dél-afrikai kürtöt választották a nyelvészek a vasárnap véget ért focivilágbajnokság szavának.</p>

A szakemberek szerint a viadalt leginkább erről, a darázszümmögésre emlékeztető hangú trombitáról jegyzi majd meg az utókor. "Azután, hogy már mindenki elfelejtette az egyes mérkőzéseket és a belőtt gólokat, az emberek fejében mint a vuvuzela VB marad meg arendezvény"- vélte Jurga Zilinskiene, a londoni központú Today Translations nevű cég ügyvezető igazgatója.

"A világbajnokságnak köszönhetően a vuvuzela bekerült a különböző nyelvekbe, és azon szavak csoportjához tartozik már, amelyet nem kell lefordítani"- mondta Zilinskiene. A dél-afrikai hangszert, amelynek hangja nem csak a játékosokat, de a szurkolókat és a tévénézőket is az őrületbe kergette, egy szavazás útján lett nyertes. 60 ország 320 nyelvészét kérdezték meg arról, hogy melyik az a szó, kifejezés, amely a leginkább jellemezte a VB-t. A szakemberek 75 százaléka a vuvzelára voksolt.

A zajos hangszer többször is a tudósítások főszereplője volt. A tévétársaságok pedig különböző szűrőkkel igyekeztek a közvetítésből kiiktatni a hangját. A szakemberek azt is megállapították, hogy a vuvuzela akár halláskárosodást is okozhat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!