szon-sportoldal

2010.10.13. 15:49

Vastaps Nyírlugos büszkeségének

<p>A kedd esti, helsinki Finnország-Magyarország Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés hőse az ölötözőbe érve azonnal a szülei számát tárcsázta.</p>

Nem ahhoz vagyunk szokva, hogy a magyar válogatott tétmeccsen, idegenben győzi le nála magasabb jegyzett riválisát, és úgy, hogy a gólt a hosszabbításban szerzi csapatunk. Kedden este, a finnek ellen (2–1) átélhettük a katartikus élményt, amelyet elsősorban egy Nyírlugosról indult fiatalembernek, Dzsduzsák Balázsnak köszönhetünk. Ettől jobban kosárlabdában sem szokták kicentezni a mindent eldöntő találatot, hiszen a PSV Eindhoven légiósának lövése a 94. percben, két másodperccel (!) a jelzett hosszabbítás letelte előbb csapódott be a baloldali kapufa tövéhez. Csoda, hogy szerda reggelre a Nap is szebben sütött Nyírlugoson, mint addig?

El sem hitték, ami történt

– Úgy volt, hogy a fiam eindhoveni ereklyéivel teli 22-es varázsa nevű sportbüfében nézem a meccset, de a korábbi kezdés miatt nem jött össze a megszokott társaság, így otthon, családi körben éltük át a nem mindennapi élményt – mesélt a kedd estéjéről Dzsudzsák András, Balázs édesapja, aki a helyi megyei II. osztályú csapat edzője. – Mit mondjak? Fantasztikus élmény volt látni a mindent eldöntő gólját, el sem hittem, hogy bent van a labda a hálóban. Pompásan kivitelezett lövés volt! Balázst nagyon bosszantotta, hogy a válogatottban nem úgy megy neki a játék, ahogy várják tőle és ahogy a PSV-ben teljesít. Úgy láttam, a San Marinónak lőtt bombagólja után megkönnyebbült, talán ennek is köszönhető, hogy Helsinkiben is jó teljesítményt nyújtott. Illetve nyújtottak, mert az egész csapat zseniális volt, örülök neki, hogy kezd összeállni a gárda. Ahogy Balázs gólja előtt Elek Ákos végigvitte a pályán a labdát, az sem volt mindennapos.

Szétvetette az öröm

A pénteki, San Marino elleni meccset a helyszínen látták a Dzsudzsák-szülők. Mikor ölelhetik ismét magukhoz a fiúkat, hogy személyesen is gratuláljanak a helsinki csodagóljához?

– Ahogy az öltözőbe ért a csapat, Balázs bennünket hívott először, nagyon boldog volt mindenki, jól hallhatóan szétvetette az öröm a helyiséget – így Dzsudzsák apuka. – Elárulta, nem is érzékelte, hogy ennyire kevés idő volt hátra a meccsből a gólja pillanatában. Később is beszéltünk, addigra már látta a meccs összefoglalóját, akkor meg azon hüledezett, hogy ilyen éles szögből hogyan tudott ennyire pontosan lőni. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy ilyen lövésre csak a legnagyobbak képesek. Hirtelenjében meg sem tudtuk beszélni, hogy már kedd este vagy csak szerdán keltek útra, de azzal tisztában vagyok: csak pénteken kell Eindhovenben edzésre jelentkeznie, ha minden jól megy, a csütörtököt itthon tölti, családi körben. Nem győzöm fogadni a gratulációkat, kiderült: a válogatottban elért sikernek van a legnagyobb visszhangja!

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!