szon-sportoldal

2011.04.22. 07:02

Arany helyett Fair Play Trófea

<p>Rakonczai Bea igen rangos elismerést vehetett át a Művészetek Palotájában.</p>

Atlétika. Hétfőn a Művészetek Palotájában tartotta Fair Play díjátadó ünnepségét a Magyar Olimpiai Bizottság. A Nemzetközi Fair Play Bizottság 1964-ben alakult, a magyarok elsőként csatlakoztak a sportszerűségi mozgalomhoz és három évvel később megalapították a magyar bizottságot.

A MOB azóta minden esztendőben jutalmazza a legsportszerűbbeket. Idén első megyei és nyíregyházi sportolóként Rakoncza Bea atléta, volt olimpikon megkapta a Fair Play Trófeát.
A díjátadó előtt napra egy esztendeje, 2010. április 18-án Encsen rendezték a félmaratoni országos bajnokságot. Rakonczai Bea ezt tervezte be utolsó hivatalos versenyének és szerette volna bearanyozni pályafutása zárását. Erre minden esélye megvolt, hiszen a rivális Kálovics Anikó erre az időpontra egy nemzetközi versenyt tervezett be.
 
Eszükbe sem jutott óvni

Emiatt a határidőig nem is nevezett, végül mégis rajthoz állt és nyert. Kiderült, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudott elutazni tervezett versenyére ezért indult az encsi bajnokságon.
- Szerettem volna győzelemmel zárni pályafutásomat, ám végül csak ezüst lett belőle. Sokan jelezték nekem és Rollinak (György Rolland edzője és férje, a szerk), hogy óvjunk, hiszen Anikó nem adta be időben a nevezését, ám ez bennünk egy pillanatig sem merült fel.
– Egy versenynek a pályán kell eldőlnie, persze jobb lett volna az arany és anyagilag is jobban jártam volna, ám Anikó gyorsabb volt, ő nyert- emlékezett vissza az egy évvel ezelőttiekre Rakonczai Bea.
Ezt a gesztus jutalmazta a bizottság a rangos trófeával, amelyet igen illusztris társaságban vehetett át Rakonczai Bea, hiszen többek között Szepesi György is ekkor kapta meg az életműdíjat.
 
Dolgozik és persze fut

- Nagyon örülök az elismerésnek, bár nem számítottam ilyen kitüntetésre, hiszen a történtek számomra természetesek voltak, versenyzésem alaptt mindig is sportszerű voltam. Boldog vagyok és jól esett az elismerés-így Rakoncza Bea.
A volt olimpikon hivatalosan szögre akasztotta a szögest, ám naponta látni a stadionban, az erdőben, mert a futást nem, lehet abbahagyni. Aktív sportolói pályafutás immár véget ért és elkezdődött a civil élete. Hol?
- A megyei rendőr főkapitányság kiképzési és oktatási csoportjának tagjaként érdekes munkám van. Nagyon jól érzem magam, remek a kollektíva, és örömmel dolgozom - summázta Rakonczai Bea.
KM-ML

Fai Play Díjazottak 20100
Fair Play cselekedet
 

Trófea: Galambos Tibor atléta, Kozmann György és a Bajnokok maratoni futócsapata, Rakonczai Bea olimpikon atléta.
Diploma: Boczkó Gábor vívó, Szabadi István és Radics Ádám kajakos.
Életmű kategória
Trófea: Szepesi György, sportriporter és Zsíros Tibor kosárlabdázó edző.
Diploma: Benkő Ákos, egyetemi tanár.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!