szon-sportoldal

2011.04.07. 07:54

Máté már Teguban szeretne gyalogolni

<p>A Nyírsuli válogatott gyaloglója a londoni szintidőt tartja szem előtt.</p>

Háromból három! A jól sikerült felkészülés után alaposan bekezdett az idén Helebrandt Máté, a Nyírsuli válogatott gyaloglója. Pokrovenszki József tanítványa eddig három hónapban három versenyen állt rajthoz, mindhármat megnyerte és mindháromszor országos csúcsot javított. Januárban a Budapest-bajnokságon 5 kilométeren indult és új utánpótlás rekorddal végzett az élen. Egy hónappal később, még mindig fedettpályán, az országos bajnokságon nyert aranyat az utánpótláskorúaknál, tovább javítva a csúcsot, amely immáron 19 perc és 38 másodperc.

Harmadszor is különdíj

Aztán jött a szabadtéri szezonnyitó, mégpedig a szlovákiai Dudincén, azaz Gyügyön. Március utolsó hétvégéjén, az óraállítás előtti szombaton a 35 kilométeres up-csúcson tekert vissza rendesen a nyíregyháziak kiválósága, hiszen több mint hét percet faragott le a korábbi rekordból, az új csúcs: 2:39.18!

Dudince igazán a szíve csücske Máténak, hiszen negyedszer indult itt versenyen, mindig nyert és most harmadszor nyerte el a Danovszki Ferenc emlékdíjat, amelyet a névadó özvegye adott át. Ráadásul kissé hazai pályán is érezhette magát, hiszen lelkes szurkolók is buzdították.

- Eljöttek a szüleim, a barátnőm és néhány barátom, akik nagyszerű hangulatot teremtettek - kezdte kellemes visszapillantását Máté. - Jó volt az idő, olyan húsz-huszonöt kilométernél éreztem, hogy meglehet az új rekord. Boldog voltam, hogy sikerült elérnem.

És még csak most jön a java. A hét végén a Prága melletti Podebradyban rendeznek nagy nemzetközi versenyt, amelyen Máté is rajhoz áll. Immáron az idei főtávot jelentő 20 kilométeren, hiszen jövőre Londonban is ezen a távon szeretne ott lenni.

- Jó formában vagyok, igaz a dudincei verseny sokat kivett belőlem, remélem sikerül feltöltődnöm szombatra. Ez lesz az első viadal, ahol megpróbálom megcélozni az olimpiai szintidőt jelentő 1 óra 24 perces időt.-így Máté.

Természetesen jó lenne, ha ez sikerülne, de amennyiben még most nem jön össze, lesz lehetősége a javításra. A következő hét végén Békéscsabán rendezik a felnőtt országos bajnokságot, májusban pedig a portugáliai Európa-kupán lesz megfelelő mezőny a szintidő eléréséhez.

Cél a világbajnokság

Júniusban ismét Csehország lesz az utazás célja, mégpedig Ostrava. A huszonkét esztendős Máté az utánpótlás Európa-bajnokságon is rástartolhat a londoni időre.

Közben persze Pokro?enszki József irányításával itthon készül és igazán akkor lenne teljes az esztendő, ha meggyalogolná az augusztus végi, a Dél-koreai Teguban sorra kerülő felnőtt világbajnokságra limitált időt. Egyrészt a világbajnoki részvétel miatt, másfelől, és ami talán még fontosabb: a vb szintideje megegyezik az olimpiaival, így aki rajthoz áll Teguban, az már Londonban is indulhat. Márpedig Máténak ez a nagy álma!

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!