szon-sportoldal

2011.06.27. 08:32

Aranyos nyírbátori ifisták

<p>Öt év alatt négy bajnoki cím, egy ezüstérem – nem rossz termés. Márpedig a megyei első osztályban szereplő nyírbátori ifi focisták ezzel a mérleggel büszkélkedhetnek.</p>

Azon persze lehet vitatkozni, hogy mi a fontosabb: egy utánpótláskorú csapat veretes szereplése, vagy posztokra felkészíteni fiatal focistákat? Bátorban úgy tartják: mindkettő. Nem volt ez mindig ennyire egyszerű. Hogy megértsük a bajnoki címek természetét, ugorjunk vissza néhány évet az időben, pontosan 2006 nyaráig.

Ekkor bízta meg Vadon Józsefné exegyesületi elnök Csonka Gábor tanárt az utánpótlás megszervezésével. Ettől az évtől beszélhetünk tudatos, tervszerű tehetséggondozásról a városban. Első lépésként a már addig is működő U19, U16 gárda mellé megszervezték az U13-as csapatot. A megyében akkor még nem volt bajnoki rendszere ennek a korosztálynak!

Majd 2007-től már az U11-esek is bekapcsolódtak. 2008-tól jöttek az U/9 és U/7-es korosztályok. Sőt, 2011-ben már az U5-ös „nemzedék” is szervezett formában játszott. Ezzel megvalósult a teljes korosztályos képzés! Fontos momentum, hogy fokozatosan bővült az edzői kar, olyan kiváló futballistákkal, akik érzelmi szálakkal is erősen kötődnek a városhoz, sportegyesülethez. Előbb Lőrincz Sándor (vele négy bajnoki címet nyertek az ifisták!), majd Szegedi György (egy bajnoki cím) és Tóth Tibor. Hogy a sportszakmai munka mellett mennyire fontos eleme munkájuknak a nevelés, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a jelenlegi bajnokcsapatból hét fő felsőfokú intézményben tanul, vagy kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

Szilárd alapokra épül a nyírbátori labdarúgás

 A történeti hűséghez tartozik, hogy 2008-ban megalakult a Nyírbátori Aranysárkány Fociegyesület (Csonka Gábor), melynek elsődleges célja, hogy minőségi bázisa legyen az NYFC utánpótlás csapatainak. Nem mellékes, hogy a felnőtt csapatban már rendszeresen játszik Tóth Bence, Székelyi Norbert, Kovács Ádám, egyre több lehetőséget kap Kópis Gábor és Csoba Dávid. Két-három csapatra való játékos focizik a környező települések csapataiban, pl. Nyírgyulajban, Nyírvasváriban, Ófehértón, Nyírbogáton.

Az U13-asok közül Sárga Zsolt, Tóth Tibor, Czerula Gergő, az U16-ból Lőrincz Sándor, Pálinkás Gergő, Terdik Zsolt, Gyarmati Nándor megyei válogatott. Menet közben több tehetséget igazoltak át Nyíregyháza és Debrecen korosztályos csapataihoz.

A város önkormányzati képviselő testülete is értékeli a sportvezetők erőfeszítéseit, példamutatóan támogatja a sportot, amiért a legnagyobb elismerés jár nekik. Mindezek fényében leírhatjuk: szilárd alapokra épül a nyírbátori labdarúgás.

- SZL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!