szon-sportoldal

2011.06.30. 15:36

Szabolcs kiállta a próbát, körbefutotta a Balatont

Nem mindennapi teljesítmény: egy nap alatt 212 kilométert teljesített futva a nyíregyházi sportember, Görbe Szabolcs. 

Nem mindennapi teljesítmény: egy nap alatt 212 kilométert teljesített futva a nyíregyházi sportember, Görbe Szabolcs. Görbe Szabolcs útja egyenesen a magyar tengerhez vezetett, ahol a múlt hétvégén teljesítette az UltraBalaton „cirka” 212 kilométeres távját. Mindezt – ahogy ő fogalmazott – teliben (azaz egyben), kevesebb mint 25 óra alatt.A 35 esztendős nyíregyházi sportember, aki a NIKE Futóklub tagja, azon 160 nevező közé tartozott, akik vállalkoztak arra, hogy körbefutják a Balatont. Voltak, akik csapatban, különböző résztávokat teljesítve tudták le a távot – Görbe Szabolcs esztendeje még így vágott neki a versenynek, de idén már egyedül futotta végig a versenyt. Nem is akárhogyan, hiszen a kilencven célbaérkező közül övé lett a tizenhatodik helyezés 24 óra 59 perces időeredménnyel.

– Fél éve konkrétan csak erre a versenyre készültem, ami annyit tesz, hogy heti közel kétszázkilencven kilométeres adagokkal tréningeztem – mondta Görbe Szabolcs. – A felkészülést Nyíregyházán, elsősorban Sóstó környékén végeztem, a leghosszabb táv, amit egyvégtében teljesítettem, az hatvanöt kilométer volt. A rajt szombaton Tihanyban, a Belső tónál volt, és ugyanoda érkeztem vissza valamivel több, mint egy nap múlva. Nyugati irányban, vagyis Keszthely felé indultunk el, majd a déli parton végighaladtunk, aztán jöhetett a Balaton-felvidék, jó kis szintkülönbségekkel. Természetesen voltak holtpontok, az első kilencven kilométer táján jelentkezett, a százharminckettedik kilométertől kezdve pedig folyamatosak voltak az emésztési problémáim, a gyomrom ugyanis nem igazán vette be az ételt. A fizikai erőkifejtésen túl a második legfontosabb a tápanyagbevitel volt, ügyelni kellett arra, hogy az izmok úgymond ne éhezzenek el.

A versenyzők számára a balatoni körön negyvennyolc frissítő pontot állítottak fel, itt lehetett üdítő italokhoz, vitaminokhoz jutni, gyümölcsöt és meleg ételt fogyasztani. Az energia- és kalóriabevitel közben természetesen egy-másfél percre megálltak a versenyzők, de utána tovább küzdöttek a nem mindennapi távval. Aki ezt kiállta, az valódi vasember. Mint ahogy Görbe Szabolcs is az!

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!