szon-sportoldal

2011.07.10. 08:09

Mohácsiék váltják Ferencziéket a gyulaházi táborban

Kosárlabda – Az U16-os csapat távozott, érkezik a főiskolás válogatott.

Kosárlabda – Az U16-os csapat távozott, érkezik a főiskolás válogatott. 

Egymásnak adják a kilincset Gyulaházán a kosárlabda-válogatottak. Az U16-os nemzeti csapat szombaton fejezte be táborozását a sportturizmus terén továbbra is élen járó megyei településen, hétfőtől pedig az universiade-csapat költözik be ugyanoda. Kell-e mondani, hogy mindkét alakulatnál van szabolcsi kötődés: a 16 esztendősöknél a másodedzői szereplört Ferenczi Tamás, a masszőrit Mészáros Miklós tölti be, míg a főiskolás-egyetemi csapatban Mohácsi Máté az egyik frontember. Mindhárman a Marso-Vagép NYKK alkalmazottjai.

Ferenczi Tamás számára nem idegen a szövetségi másodedzői szerepkör, hiszen esztendeje éppúgy Zsoldos András munkáját segítette, mint most, csak akkor az U20-as válogatott mellett. A szakmai munkát tekintve nagy különbség az a négy év, ami a két korosztály között van?

– Annyiban feltétlenül, hogy ezt a korosztályt én eddig nem nagyon ismertem – válaszolta kérdésünkre Ferenczi Tamás. – Itt még gyerekekről van szó, akik a korosztályos válogatottak közül a legtávolabb esnek a felnőttkortól, így a taktikai és technikai képzésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint mondjuk a húsz éveseknél. Már amennyire ezt a csapatépítés egyáltalán lehetővé teszi.

 

Elmaradtak a meccsek

Ha már csapatépítés... A gyulaházi edzőtáborozást többek között az is indokolta, hogy a magyarok kétszer megmérkőztek volna a románokkal. Délkeleti szomszédaink azonban lemondták a meccseket – nem kis galibát okozva ezzel a macedóniai B divíziós Európa-bajnokságra készülő csapatunknak.

– Ez a korosztály döntően a nyugat-magyarországi klubok játékosaira támaszkodik, valamiért úgy jött össze, hogy a Dunántúlon erősebb ez a generáció – mondta a másodedző. – Elsősorban a románok elleni meccsek miatt jött szóba Gyulaháza, szerettük volna kipróbálni mindazt, amit az eddigi három hétben tanultunk. Eddig négy meccs van mögöttünk, a románok az idegenbeli visszavágókat is lemondták, így beszerveztük a szlovákokat, akikkel majd két hét múlva találkozunk. Hogy kikre hívnám fel ebből a korosztályból a figyelmet? Neveket nem mondanék, de akad három-négy olyan játékos, akiknek ha töretlen marad a fejlődése és elkerülik őket a sérülések, akkor nemcsak A csoportos, hanem felnőtt válogatott játékos is válhat belőlük.

Ami pedig a többi, nyíregyházi érdekeltségű korosztályos válogatottat illeti, a korábbi nyíregyházi edző, Kmézics Zorán vezetett universiade-csapatot már említettük, az U18-asoknál Jakab Péter, Polyák László és Varga Márton minden bizonnyal Eb-résztvevő lesz, miként az U20-asoknál Bus Iván is. Utóbbi csapatból térdfájdalmak miatt kidőlt Czinger Zoltán, aki így nem utazhat a szarajevói kontinenstornára.

 

Eb-előkészület

U18-as felkészülési mérkőzések

Magyarország–Szlovákia 88–58

Kezdőként: Jakab P. 10. Csereként: Polyák L., Varga M. 8-8.

Magyarország–Szlovákia 61–70

Csereként: Jakab P. 13/9, Polyák L. 13, Varga M. 2.

Az egyes korosztályok B divíziós

Európa-bajnokságai

U20: július 14–24., Szarajevó (Bosznia-Hercegovina)

U18: július 21-31., Várna (Bulgária)

U16: július 28-augusztus 7., Strumica (Macedónia)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!