szon-sportoldal

2011.08.03. 15:22

Keszeg a tuzséri szákban

Az új edző, Szabó István idestova már húsz esztendeje szolgálja a tuzséri labdarúgást.

Az új edző, Szabó István idestova már húsz esztendeje szolgálja a tuzséri labdarúgást.Nem szorult külön bemutatásra az öltözőben az új tuzséri edző, lévén még csak egy esztendeje annak, hogy Szabó István szögre akasztotta a futballcipőt, és azóta is úgymond házon belül volt, hiszen az U19-es csapat pallérozásával foglalkozott.

A Tisza parti településen a Keszeg becenévnek (pontosabban „kis” Keszeg, hiszen a „nagy” az édesapja volt, akivel az újdonsült edző 1992-ben egy csapatban is rúgta a labdát) örvendő szakember őshonosnak számít, hiszen idestova már húsz esztendeje annak, hogy Tuzsérra került, és azóta csak egy fél éves záhonyi kitérőt leszámítva szolgálta a megyei II. osztálytól kezdve az NB II-t is megjárt társulatot. Mivel Szabó István közben a B licences edzői képesítést is megszerezte, úgymond járt neki a tuzséri pad. Persze, lehet, hogy nem ilyen áron.

Nem lehetett visszautasítani

– A vezetők azért döntöttek a váltás mellett, mert a költségvetés nem tette lehetővé, hogy messzebbről ingázó edzőt alkalmazzon, így a házon belüli megoldást szorgalmazták – mondta Szabó István. – A felkérés után vaciláltam egy kicsit, hiszen be szerettem volna fejezni azt a munkát, amit az U19-es csapattal elkezdtem, és a tavaszra már nagyon szépen összeállt az a társaság. Végül beadtam a derekam, mert összességében egy ilyen lehetőséget nem illett visszautasítani.

A költségvetés megnyirbálása a játékoskeret összetételére is kihatással lehet. Mindezek ismeretében mire lehet képes az új NB III-as bajnokságban a legutóbb kilencedik helyen kikötő társulat?

– Eléggé megfiatalított csapattal vágunk neki a bajnokságnak, mindezt figyelembe véve abból indulunk ki, hogy biztosan harcoljuk ki a bentmaradást, aztán előfordulhat, hogy menetközben megnő az éltvágyunk – válaszolta Szabó István. – Az biztos, hogy Lakatos István és Ráti Gergő személyében két alapembert veszítettünk, őket nehéz lesz pótolni. Az általam edzett ifjúságiak közül Rinkács Tamás, Osztolykán Elemér és a tavaszi hajrában már bemutatkozott Révész János már teljes jogú tagja a felnőttek keretének, és további két-három srác előtt adva van a lehetőség, hogy velünk eddzen. Erősítésnek tekinthető az is, hogy Gergely István újra csatasorba állt, és bár a féléves kihagyásából adódóan van némi lemaradása, de – csakúgy, mint én a pályafutásom vége felé – felajánlotta, hogy szükség esetén bármikor segít. Janda Tamás személyében pedig Fényeslitkéről igazoltunk kapust.

A volt társakat is edzi

A jelenlegi keretből jó néhány játékossal futballozott még együtt Szabó István. Más szemmel néz most rájuk edzőként? Egyáltalán: kezelhető ez a helyzet?

– Bizony, a jelenlegi játékosok közül Dancs Béla, Iván Attila, Gergely István, Dancs Attila, Orgován Krisztián vagy éppen Brankovics Péter még a csapattársam is volt, sőt a rangidős Kovács Istvánnal anno egyszerre kerültünk Tuzsérra – sorolta a neveket a negyvenedik születésnapja előtt álló szakember. – Bízom benne, hogy kezelhető lesz ez a helyzet, mondjuk abban biztos vagyok, az „öregek” mentalitása mindvégig példaértékű lesz. A kérdés az, hogy a fiatalok mennyire tudnak majd felnőni melléjük, de nincs mese, a kialakult helyzetben nekik is főszerep jut majd.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!