szon-sportoldal

2012.01.30. 10:19

Szólhat a sláger: Kétszázhúsz felett

Örömkönnyek és azonnali doppingellenőrzés Bakosi Péter hatalmas ugrása után.

Örömkönnyek és azonnali doppingellenőrzés Bakosi Péter hatalmas ugrása után.Bakosiéknál immár joggal düböreghet a Neoton Família slágere, a Kétszázhúsz felett. Hogy a dal szövegénél maradjunk: „valaki kiszáll” (180 centin konkrétan mindenki a versenyből) és „valaki elszáll” (reméljük a 220 centis álomhatárt elérő junior magasugró, Bakosi Péter még semmiképpen). Csepregi Éva arról is énekel: „220 felett észre sem veszed, hogy elhagyod a valóságot”. Pedig az maga a valóság, hogy a Nyírsuli versenyzője szombaton, a nyílt fedett pályás megyei ifjúsági és juniorbajnokságon, a Nyíregyházi Főiskola csarnokában átugratta azt a magasságot, amivel áttört egy határt.

Ekkorát még soha senki nem ugrott ebben a csarnokban, sőt ebben az évezredben Magyarországon is csak ketten tudtak többet: a végül 228 centis országos rekordig jutó Boros László, valamint Harsányi Olivér. A junioroknál szabadtéren 227 centivel Deutsch Péter tartja az országos rekordot (1990), a fedett pályást pedig a szolnoki Kovács Tivadar, 222 centivel, 1997-ből. Nagy összegben mernénk rá fogadni, hogy utóbbi nem sokáig lesz már érvényben...

Szeretné megdönteni a rekordot

– Nagyon izgultam, mert az évet gyengén kezdtem, és a nekifutásom sem akart összeállni – mondta az álomhatár leküzdése után Bakosi Péter. – Ehhez képest régen nem éreztem magamat ilyen magabiztosnak, elsőre ugrottam a kétszáztizet és a kétszáztizenötöt is, és nem volt megállás kétszázhúszig. A junior országos bajnoki csúcsot most nem sikerült teljesítenem, de a hétvégén Luxemburgban szeretném megdönteni a rekordot. Aztán pedig a világbajnokság kerül célkeresztbe, szeretnék Barcelonában is kétszázhúsz centi fölé jutni és bekerülni az első öt közé.

Ezalatt az edző-édesapa, Bakosi Béla kezét is szorongatták az ismerősök, és mintha az egykori hármasugró fedett pályás Európa-bajnok, olimpiai hetedik helyezett szeme a szokásosnál eltérő módon csillogott volna.

A fő cél a barcelonai junior világbajnokság

– Ezek az örömkönnyek – magyarázkodott Bakosi Béla. – Nem tudom és nem is akarom palástolni az érzelmeimet, hiszen a fiam teljesítette ezt a hihetetlen magasságot, hazai pályán, az édesanyja szeme láttára is. Versenyzőkoromban voltak ilyen sikerélményeim, egyben ilyen érzéseim. Készültünk is arra, hogy a világbajnoki szint, a kétszáztizenhét centi meglesz, a kettőhúsz már a ráadás volt és a kettőhuszonhárom is meglehetett volna, ha van, aki megszorongatja Pétert és a kísérletek között többet tud pihenni. A szint birtokában könnyebb lesz készülnünk, hiszen a tavasszal nem kell majd görcsölnünk a kiküldetést jelentő magasság elérésével. Az ezévi fő cél a barcelonai junior világbajnokság, távlatilag pedig a riói olimpia. Ott nagyon sok mindenért kárpótolhatna Peti azért, amiért a los angelesi ötkarikás játékokat elvették tőlem.

A kérdés most már csak az, hogy a tavalyihoz hasonlóan elfogadja-e a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a szabadtéri vb-re a fedett pályás eredményt. Ehhez nem kellett mást tenni, minthogy Bakosiék az ugrás után szinte egyből autóba pattanjanak, és megjelenjenek a Magyar Antidopping Csoportnál (MACS) mintavétel céljából. Sikerült időben odaérni, pedig az autó sebességmérője nem járt kétsdzázhúsz felett.

Péter viszont igen, és így a fülében csenghet, hogy ilyenkor „átértékeled, magadban a világot...”

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!