szon-sportoldal

2012.07.08. 09:17

Csúcsforma kell a döntőhöz

Bakosi Péter edző-édesapja helyszíni támogatásával érné el élete eredményét Barcelonában.

Bakosi Péter edző-édesapja helyszíni támogatásával érné el élete eredményét Barcelonában.

Tizenegy A- és ugyanennyi B-szintes versenyző valamint tíz kísérő alkotja a magyar küldöttséget a kedden kezdődő barcelonai junior világbajnokságon. A csapatban jónak mondható a nyíregyháziak aránya, hiszen a Nyírsuli versenyzői közül a diszkoszvető Szikszai Róbert és a magasugró Bakosi Péter A-szinttel került be a válogatottba, Bakosi Béla az edzői stáb tagja, dr. Pikó Károly pedig keretorvosként lesz ott a katalán fővárosban. Pontosabban már ott is vannak, hiszen vasárnap kora reggel szállt fel Budapestről a magyarokat szállító gép.

Ami Bakosi Pétert illeti, a 19 éves magasugrónak már komoly tapasztalata van a világversenyek terén. Három éve az olaszországi Lignanóban az ifjúsági világbajnokságon képviselte a magyar színeket, 2010-ben ott lehetett az ifjúsági olimpia Moszkvában rendezett európai fináléjában, tavaly pedig a tallinni junior Európa-bajnokságon ért el tizenegyedik helyezést. Mind közül a mostani megmérettetés lesz számára a legrangosabb, hiszen a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (IAAF) felnőtt világbajnokság utáni második legrangosabb viadaláról van szó.

A rohamot gyakorolták

– Legutóbb két hete, Mannheimben versenyeztem, azóta nem is ugrottam, csak a rohamomat gyakoroltuk – mondta a felkészülés hajrájáról Bakosi Péter. – Kellő versenyéhséggel érkeztem a világbajnokságra, ahol mindenképpen szeretnék a döntőbe jutni. A selejtezőre úgy tekintek, mint a valaha volt legfőbb versenyemre, ha onnan sikerül továbblépnem, akkor a fináléban felszabadultan ugorhatok, és abból bármi kisülhet.

A sprinterekre is odafigyel

A július 11-i kvalifikációban érintett „kis” Bakosi versenyszámában orosz, dán, izraeli, ausztrál, amerikai és bahamai ugrók tartoznak a krémhez, őket kiszorítva, vagy velük együtt kellene bejutnia a tizenkettes döntőbe. Ehhez valószínűleg a szabadtéri legjobbjának (215 cm, idén már háromszor ugrott ennyit) megjavítására lenne szükség. A januárban fedett pályán elért 220 centi biztosan elég lehet az üdvösséghez.

Ezen a véleményen van az edző-édesapa Bakosi Béla is, aki tehát a helyszínen segítheti jó szerepléshez tanítvány-fiát. Az olimpiai hetedik hármasugró persze nemcsak Pétert gardírozza majd, hanem valószínűleg a sprintereket is, mivel az ugró szakágban nem lesz más magyar versenyző.

-BT-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!