szon-sportoldal

2012.09.12. 12:24

Telt ház előtt – éremközelben

Az apagyi asztaliteniszező, Berecki Dezső nem lehet elégedetlen a Londonban szerzett két ötödik helyezésével.

Az apagyi asztaliteniszező, Berecki Dezső nem lehet elégedetlen a Londonban szerzett két ötödik helyezésével.Megismételte pekingi ötödik helyezését Berecki Dezső, aki így pontszerzőként járulhatott hozzá a magyar paralimpiai csapat sikeres londoni szerepléséhez. Az Apagy SE asztaliteniszezője ráadásul duplázott, hiszen a szintén ötödik helyen zárt csapatnak is tagja volt.

– Az egyéni verseny után nagyon el voltam keseredve, hiszen spanyol ellenfelemtől a döntő szettben, hét ötös vezetésemet követően kaptam ki – mondta a 30 éves sportoló, aki a 10-es kategóriában, vagyis a legkevésbé sérült asztaliteniszezők között szerepelt. – Ha veszítek három nullra, akkor egy szót sem szólok, így viszont egy olyan versenyzőtől kaptam ki, akit korábban hat vagy hét nekifutásból csak egyszer győztem le, de az olimpiai negyeddöntőben nem volt jobb nálam. Amúgy nem véletlenül mondtam a paralimpia előtt, hogy a csoportmeccseken belül minden egyes pontnak nagy jelentősége lesz, hiszen a mi hármasunkban körbeverés alakult ki, amiből én kerültem ki jobban, de a negyeddöntőben elvette tőlem a sors, amit addig adott.

Hogy a csapatban aztán visszaadja. Az oroszok elleni partit ugyanis szó szerint a sírból hozta vissza a Berecki Dezső, Csonka András tandem, hiszen a mindent eldöntő párosmérkőzés negyedik játszmájában öt meccslabdát is hárítottak, majd megnyerték az összecsapást. Az éremkapuban aztán megint jöttek a spanyolok.

– Tudtuk, hogy az orosz csapatnak az egyik játékos a gyenge pontja, őt egyesben mindketten legyőztük, a párosban pedig ezúttal mellénk állt a szerencse – mondta a másik versenyszámról Berecki Dezső. – A spanyolok elleni negyeddöntőben nem tudtam visszavágni egyéni legyőzőmnek, azt a meccset végül simán elvesztettük, de a két ötödik hellyel összességében nem lehetek elégedetlen.

Mostoha volt a felkészülés

Főleg, ha a kormány által megszavazott eredményességi támogatást is maradéktalanul megkapják a sportolók. A paralimpikonok jutalmazása megegyezik az épekével, vagyis Berecki esetében az egyéni ötödik hely tíz, a csapatban elért hasonló pozíció további hétmillió forintot jelent. Csakhogy...

– Nagy felháborodást keltett versenyzői körökben Gömöri Zsoltnak, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének azon nyilatkozata, hogy nem a versenyzőket kellene jutalmazni, hanem inkább a szövetséget kellene támogatni – beszélt a kialakult helyzetről Berecki Dezső. – Éppen az az ember mondja ezt, akinek a leginkább ki kellene állnia mellettünk. Ráadásul a felkészülésünk is igen mostoha volt, saját pénzből kellett finanszíroznunk az edzőtáborozásokat, ezek után az erkölcsi siker is fontos, de nem lényegtelen, hogy mennyit kapunk vissza abból az összegből, amit az elmúlt ciklusban a felkészülésünkre, versenyeztetésünkre fordítottunk.

Berecki Dezső hozzátette, a magyar csapat hangulata a jó szereplésnek (2 arany, 6-6 ezüst és bronz) köszönhetően kiváló volt és a londoni szervezést sem érhette panasz. Az pedig mindenki számára életreszóló élményt jelentett, hogy végig telt ház előtt versenyezhettek a résztvevők. Az apagyi játékos a hazatérés után nyomban edzésbe állt, hiszen szombaton csapata, az Apagy SE Eger elleni NB I-es hazai mérkőzésén lesz jelenése. Márpedig a paralimpiai jó szereplés az épek között is kötelez...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!