szon-sportoldal

2012.10.29. 16:30

Amatőrök profi módon elért sikere

A Keleti Régió válogatottja tíz éves rossz sorozatot tört meg az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásával.

A Keleti Régió válogatottja tíz éves rossz sorozatot tört meg az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásával.Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapja a magyarok dicsőségét zengi: a portál a Keleti Régió csapatának csehországi sikere kapcsán szentel írást amatőr válogatottunknak, amely a Régiók Kupája elitkörében aratott egyértelmű sikert. Az NB III. Tisza-csoport 11 szabolcsi játékosára épülő, a menetelés során hajdúsági, hevesi és Pest megyei futballistákkal megerősített garnitúra a múlt héten előbb a csehországi Zlín (2–1), Közép-Nyugat Skócia (4–2) majd a német Wüttemberg (6–1) ellen gyűjtötte be a maximális kilenc pontot, és szerzett jogot arra, hogy 2013-ban résztvevője legyen az amatőr Európa-bajnokságnak.

Az UEFA honlapja Feczkó Tamás, a régióválogatott edzője mellett Kóka Róbertet, csapatunk nyírbátori kapitányát is megszólaltatta, aki hatalmas sikernek tartja a csoportgyőzelmet, és annak zálogát a remek szakmai munkában és a kiváló öltözői légkörben látja. Utóbbira Feczkó Tamás is tett utalást, amikor a hétfői hazaút során megszólaltattuk.

– Sokan megmosolyogtak, amikor azt mondtam, hogy három győzelemért utazunk, és íme megcsináltuk – mondta a meccsek és az ünneplés utóhatása miatt rekedtes hangon a nagyecsedi edző, aki nyírbátori kollégájával, Fogarasi Zoltánnal együtt irányította az amatőr válogatottat. – Úgy készültünk, a csehek elleni nyitómeccs lesz mindjárt a döntő, de menet közben úgy alakult, hogy még egy finálé várt ránk, hiszen a németek elleni utolsó fellépésen dőlt el a továbbjutás kérdése. Nemcsak ezen a mérkőzésen, hanem az egész sorozat alatt bizonyították a játékosok, hogy milyen remek sportemberek, és ezt a csapatot nemcsak a Csehországba utazó tizennyolc játékos alkotta, hanem valamennyien, akik korábban is pályára léptek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az utazó keretből kimaradó futballisták voltak az elsők, akik a meccseket követően eljuttatták hozzánk gratulációikat. És még valami... A kerettagok közül nem egy, nem kettő a megmaradó szabadságát áldozta fel azért, hogy részt vehessen a viadalon. Köszönet az illetékeseknek, hogy a kétnapos tatai edzőtáborozás lehetőségének megteremtésével hozzájárultak a sikerhez, de ezek a srácok talán megérdemelték volna, hogy megtarthassák maguknak a válogatott címeres melegítőjét...

Profi körülmények

Nevében amatőr sorozatról van szó, de – a szállást leszámítva – abszolút profi körülményekkel szembesültek a résztvevők. Hiába, az UEFA hivatalos rendezvényén jutottak szóhoz.

– Minden percre pontosan ki volt számolva, még az is, hogy mikor foglalhatjuk el az öltözőt – mondta a részletekről a szövetségi edző. – Tényleg úgy éreztük magunkat, mint aki a hazáját képviseli egy rangos viadalon. A Himnuszt a pályán ugyan nem játszották el a csapatok tiszteletére, de mi gondoskodtunk róla: a bemelegítés és a pályára vonulás között maradt kilenc percünkbe belefért, hogy összkapaszkodva együtt énekeljük el nemzeti imádságunkat. Ezek a pillanatok is hihetetlen egységbe kovácsolták a csapatot. Köszönjük minden ismerősnek és ismeretlennek azokat az üzeneteket, amelyek gyakran érzelmi húrokat is pengettek. Nem gondoltuk volna, hogy ennyien szurkolnak nekünk itthonról.

A hogyan továbbra vonatkozó kérdésünkre Feczkó Tamás annyit mondott: reméli az Eb-ig hátralévő hónapok során megkapják a lehetőségét a minél jobb felkészülésre, hiszen a magyar amatőr válogatott az elmúlt tíz évben nem kvalifikálta magát ennek a sorozatnak a végkifejletébe.

– Felnőtt, utánpótlás, női vonalon, strandlabdarúgásban vagy éppen az amatőrök között hat egyre legyőzni Németország képviselőjét nem akármilyen dolog, nem hiszen, hogy magyar csapatnak ilyesmiben lett volna része az utóbbi évtizedekben – így Feczkó Tamás. – Büszkék lehetünk ezekre a játékosokra, akik tudják, most egyszerre három lépcsőfokot vettek, de azt is: van még előttük néhány. Ezúton üzenem nekik: fog még menni Tánku hazafelé!

A spanyolok és olaszok is a döntőben

Az amatőr Európa-bajnokság nyolcas mezőnye jövő tavasszal lesz végleges. Öt csoportban már véget ért a kvalifikáció, így az már eldőlt, hogy a Magyarországot képviselő Keleti Régió csapata mellett Iszlocs (Fehéroroszország), Olimp (Oroszország), Catalana (Spanyolország) és Veneto (Olaszország) vallhatja magát Eb-résztvevőnek. A további három csoport meccseit jövő márciusban játsszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!