szon-sportoldal

2012.11.20. 13:07

Az olimpiai bajnokkal együtt díjazták

A junior korosztályban Bakosi Péter lett az esztendő legjobb férfiatlétája.

A junior korosztályban Bakosi Péter lett az esztendő legjobb férfiatlétája.A Gyulai István és Zsivotzky Gyula Alapítvány a Magyar Atlétikáért szervezésében a budapesti Hotel Héliában rendezték meg a hagyományos atlétábált, amelyen rendre odaítélik az adott esztendő legjobbjainak járó elismeréseket. A díjazottak között volt Bakosi Péter, a Nyírsuli magasugrója is, aki a junior férfi kategóriában lett a 2012-es Év Atlétája.

A nyíregyházi fiatalember remek évet zárt, hiszen januárban 220 centire javította egyéni legjobbját, amellyel kiharcolta a korosztályos világbajnoki részvétel lehetőségét. A barcelonai vb-n a selejtezőben 217 centivel élete legjobb szabadtéri eredményét érte el, amivel magabiztosan jutott a fináléba, ahol 213 centi jött össze, és azzal a nyolcadik helyen zárt – a teljes magyar küldöttség harmadik legjobb eredményét elérve. A díjazottak között volt Péter edző-édesapja, Bakosi Béla is, aki versenyzőként is átélhette már ezeket a pillanatokat, hiszen pályafutása során a nyolcvanas években kétszer is a legeredményesebb honi versenyzőnek bizonyult az adott évben.

A díjazottak névsora amúgy cseppnyi meglepetést sem szolgált, hiszen a férfiaknál az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián részesült az elismerésben, a junior nőknél a barcelonai vb-ezüstérmes hétpróbázó, Krizsán Xénia vitte el a pálmát, míg az ugyanitt szintén másodikként zárt Pásztor Bencét még az ifjúságiak között jutalmazták.

A londoni paralimpia bronzérmese, Biacsi Ilona is nagy taps közepette vette át elismerését, és ugyancsak jutalmat kapott az a három fiatal atléta, aki vezeti korcsoportját az idei világranglistán: Bácskay Zsófia, Halász Bence és Völgyi Helga.

2012-ben az Év Atlétái

Felnőtt

Férfi (Zsivotzky Gyula-díj): Pars Krisztián (Dobó SE – edző: Németh Zsolt). Női (Csák Ibolya-díj): Orbán Éva (VEDAC – edző: Dan Lange, Zentai Tibor). Edző (Koltai Jenő-díj): Németh Zsolt. Nevelőedző: Németh László.

U23-as korosztály

Férfi: Deák Nagy Marcell (Gödöllői EAC – edző: Benkő Ákos). Női: Ozorai Jenny (Dobó SE – edző: Németh Zsolt, Dan Lange).

Junior korosztály

Férfi: Bakosi Péter (Nyírsuli – edző: Bakosi Béla). Női: Krizsán Xénia (Bp. Honvéd – edző: Bakai József).

Ifjúsági korosztály

Fiú: Pásztor Bence (VEDAC – edző: Zentai Tibor). Lány: Gyurátz Réka (Dobó SE – edző: Németh László, Németh Zsolt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!