szon-sportoldal

2013.01.04. 11:20

Gólkirályjelöltek különcsatája is egyben

A tabella második helyén álló Kaposvár elleni hazai meccsel nyitja szombaton az évet az NYKK.

A tabella második helyén álló Kaposvár elleni hazai meccsel nyitja szombaton az évet az NYKK.Amúgy is kétesélyesnek tűnik a Marso-Vagép NYKK szombati, hazai (kezdés 18 órakor) bajnokija, de íme még egy adalék, ami méginkább kiszámíthatatlanná teszi a Kaposvár elleni évnyitó ütközet végkimenetelét: a hazai pályán hatból öt meccsét megnyerő nyíregyházi csapat fogadja az egész mezőny idegenben legeredményesebb gárdáját.

Bizony, a somogyiak eddigi hét kiruccanásából öt sikeresnek bizonyult, ezzel toronymagasan vezetik az idegenbeli tabellát egy olyan idényben, amely során nagyítóval kell keresni a vendéggyőzelmeket. A kaposváriak ráadásul már nyertek azon három csapat (Körmend, Jászberény, Pécs) otthonában, amelyekkel az NYKK hadban áll a biztos felsőházi rájátszást jelentő hatodik hely megszerzéséért. Amúgy pedig nincs félnivaló a szombati mérkőzéstől, hiszen a két klub egymás elleni mérkőzéseit már jó ideje az otthon játszó csapat nyeri meg...

Nem lesz hátradőlős

– A sorminta az alapszakasz első körében csak annyira szakadt meg, hogy nem a szokásos nagy különbséggel kaptunk ki Kaposváron, hanem viszonylag szoros mérkőzésen – utalt az október 20-i, 78–65-ös idegenbeli vereségre Ferenczi Tamás, a nyíregyháziak vezetőedzője. – Ebből arra merek következtetni, hogy ezúttal nem hátradőlősen, hanem a korábbiaknál valamivel nagyobb csatában szerezzük meg a győzelmet. Tudjuk, ez csak kimondva ilyen egyszerű, hiszen a tabella második helyezettje, a bajnokság meglepetéscsapata látogat hozzánk. Ugyanakkor eddigi hazai szereplésünkkel igazoltunk, hogy itthon senkivel szemben sem lehet félnivalónk, így a Kaposvár elleni mérkőzést is önbizalommal várjuk.

Érdekesnek mutatkozik abból a szempontból is az összecsapás, hogy a bajnokság egyéni pontlistájának első négy helyezettje pályára lép a bujtosi összecsapáson. A rangsor első, második és negyedik helyét kaposvári játékos (sorrendben Christopher Dunn, Marko Spica és Kyle Swanston) foglalja el, közéjük ékelődik be harmadiknak az NYKK játékmestere, Anthony Nelson. Az ellenfél légióssora meccsenként közel 65 pontot átlagol, így egyértelmű, hogy a védekezésben kikre kell odafigyelni.

A légiósokat kell megfogni

– Remek külföldi kosarasokra tett szert a Kaposvár, és mivel mellettük Hendlein Roland is legszebb napjaira emlékeztetően kosarazik, és a kispadról is rutinos játékosok érkeznek a pályára, ezért együtt könnyen képesek elérni azt a nyolcvan pontot, amivel már meccset lehet nyerni – mondta Ferenczi Tamás. – Egyértelmű, hogy a külföldieket kell kikapcsolni, miközben azért nem ártana, ha a mi légiósaink is úgy termelnének, mint az utóbbi időben. Hozzáteszem, nálunk a magyarok is jobban ki tudják venni a részüket a pontgyártásból, hiszen Mohácsi Máté, Polyák László és Kaluha Csaba is jócskán be tudott tenni a közösbe, és Boldizsár Ferencnek is akadtak eredményesebb meccsei. A kulcs az lesz, hogy miként tudunk védekezni és támadásban hány extra teljesítményünk akad.

Rég volt ilyen, hogy egész héten szinte teljes létszámban készült a csapat, egyedül a kézközépcsonttöréséből január 15-én visszatérő Varga Márton hiányzott a közös foglalkozásokról. A hangulatra sem lehetett panasz – tényleg minden adott egy jó mérkőzéshez!

Pontgyárosok

A férfi élvonal legeredményesebb játékosai

Szerzett pontátlag: 1. Dunn (Kaposvár, 14 mérkőzés) 21.93, 2. Spica (Kaposvár, 14) 21.57, 3. Nelson (NYKK, 9) 21.56, 4. Swanston (Kaposvár, 13) 20.77.

NB I. A csoport

Férfiak, a 15. forduló programja

Szombat: Debrecen–Jászberény (Jászberényben, 17), Marso-Vagép NYKK–Kaposvár, Szombathely–Pécsi VSK (mindkettő 18).

Vasárnap: Alba Fehérvár–Szeged, 18.

Január 23.: Paks–Sopron. Január 29.: Körmend–Zalaegerszeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!