szon-sportoldal

2013.04.09. 12:55

Malysz, a sáncok lengyel királya is nyomja a gázt

Nagykálló - Szombaton és vasárnap két pályán száguldoznak majd a terepralisok.

Nagykálló - Szombaton és vasárnap két pályán száguldoznak majd a terepralisok.

 Az eddigieknél jóval népesebb mezőny, errefelé még sosem látott versenygépek érkeznek az április 12-14-én, Nagykálló környékén megrendezésre kerülő nemzetközi tereprali-futamra, a Toolimpex Kupára. A viadal – amely az országos bajnokság mellett a Közép-Európai Zóna Trófea nyitóversenye is – péntek délután a Szabadság téri rajtceremóniával, valamint a prológgal veszi kezdetét, míg szombaton és vasárnap két pályán folytatódik a száguldás.

Gyári Toyoták is jönnek

A hosszabb, 57 kilométeres, Nagykálló mellett Birit, Balkányt, Szakolyt és Kállósemjént érintő forduló változatlan maradt az előző két évhez képest, míg a rövidebb, Nagykálló és Kállósemjén határán található pálya nyomvonala módosult ugyan, de a savát-borsát továbbra is a terepralis berkekben már legendásnak számító homokbánya és környéke adja.

Mivel dél-nyírségi viadal már nemzetközi minősítésű futam, a magyar elit mellett szép számú külföldi delegáció is várható, a nevezési listára magyar elit mellett többek között lengyelek, csehek és szlovákok is feliratkoztak. A technika iránt érdeklődők számára igazi csemegét ígér a gyári Toyota Hilux versenygép, amelynek egyik példánya a második helyen zárta az idei Dakar-ralit, s amelyből mindjárt három példány (!) is rajthoz áll a Toolimpex Kupán, de számos egyéb erőgép mellett lesz X5-ös BMW és előreláthatólag H3-as Hummer is.

- Előzetesen több nevezés érkezett, mint az előző két évben együttvéve, így bízunk benne, hogy mindenki el is tud jönni. Örvendetes módon emelkedik a műszaki színvonal, egyszerre három gyári Overdrive-Toyotát még a legnagyobb sivatagi versenyeken is ritkán látni. A hazai sztárok itt lesznek, érkeznek a zónába tartozó országok menői, az pedig külön öröm, hogy még a síugró világklasszisból lett pilóta, a legutóbbi Világkupa-fordulót a 4. helyen záró Adam Malysz is leadta a nevezését – mondta a szervezőbizottság vezetője, Mészáros Sándor.

A pénteki prológ után szombaton hat, vasárnap négy szelektív szakasz vár a mezőnyre a futamon, amelyet a 2011-es debütálás alkalmával a versenyzők az év legjobb versenyének választottak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!