szon-sportoldal

2013.04.11. 09:17

Összekötőként a fiatalos elnökségben

Nyírbátor - Szarka György a működőképesség biztosítását tartja a legfontosabbnak, a lobbitevékenység utána jöhet.

Nyírbátor - Szarka György a működőképesség biztosítását tartja a legfontosabbnak, a lobbitevékenység utána jöhet.

A sportág megújítását, az anyagi és szakmai válság felszámolását tűzte zászlajára a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) múlt héten megválasztott új elnöksége. A viharos közgyűlésen a generációváltást is sikerült elérni, hiszen az új elnök a mindössze 33 éves Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója lett, a tagok között pedig ott van a Nyírbátori ASE 31 esztendős klubvezetője, dr. Szarka György is. Utóbbi beválasztása sportdiplomáciai siker a megyének – no, de hogyan került képbe a korábbi játékos, a már ügyvédként is dolgozó sportvezető?

– Tavaly ősszel indult el egy folyamat, amely a sportág megújítására szövetkezett – indította a történetet Szarka György. – Ekkor kerestek meg engem is, és az összejövetelek során került szóba, hogy amennyiben az általunk képviselt irányvonal nyer, akkor számítanának rám elnökségi tagként is. Már csak azért is, mert szeretnénk felszámolni a sportág Budapest-centrikusságát, ami abból az okból is indokolt, mert az utánpótlásválogatottak többségét vidéki klubok adják. Végül három szavazat döntött Nátrán Roland javára Pósfai Gáborral szemben, miközben én is megkaptam az elnökségi tagsághoz szükséges szavazatokat. Az előzetes egyeztetések alapján a grémiumban amolyan kelet-magyarországi összekötőként tevékenykedek majd.

A tisztújításra már csak azért is szükség volt, mert a hírek szerint jókora tartozást halmozott fel az előbbi vezetőség. A körön belülre kerülve miként látszik: az anyagi vagy a szakmai válság a nagyobb?

– Mindkettő – vágta rá a MOATSZ történetének első szabolcs-szatmár-beregi elnökségi tagja. – Úgy tudom, az alkalmazottak hónapok óta nem kaptak fizetést, persze erről a helyzetről még tájékozódnunk kell, de közel hetvenmilliós tartozásról szól a fáma. A szakmai válság megállapításához pedig elegendő ránézni a világ- és Európa-ranglistákra. Nincsenek világviszonylatban is elismert felnőtt játékosaink, ezen a helyzeten is illenék változtatni. Utánpótlásfronton viszont nem állunk rosszul, köszönhetően többek között a nyírbátori Majoros Bencének is.

A társasági adós kedvezményen kívül rekedt sportágak többsége attól a mintegy 15 milliárdosra taksált kormánycsomagtól várja a megoldást, amelyet a közeljövőben „bontanak fel”. A pingpongosoknál is ez jelentheti a mentőövet?

– Az első és legfontosabb teendőnk, hogy a szövetség működőképességét biztosítani tudjuk – mondta Szarka György. – Ennek érdekében nagyon sok vizsgálatra van szükségünk, felül kell vizsgálnunk szerződéseket és a tartozást is el kell tüntetni. Tervünk valóra váltásában nagyon számítunk a kormányzati segítségre, az asztalitenisz bekerült a kiemelten támogatott sportágak közé, olyan módon, hogy az elnyerhető összeg bizonyos célfeladatok megvalósítására fordítható.

Végezetül: mennyit profitálhat a megyei, azon belül is a nyírbátori asztalitenisz-élet Szarka György szerepvállalásával?

– Nem elsősorban azt, hogy dőlni fog a pénz, hiszen először a működőképességet kell biztosítani, a műhelytámogatás csak azután kerülhet szóba – válaszolta az érintett. – A nyírbátori edzésközpontban azonban minden feltétel adott, akár ahhoz is, hogy regionális központtá válásunkkal hozzájáruljunk a válogatottak sikeres szakmai munkájához is. Márpedig ha évente egyszer-kétszer hazai vagy nemzetközi edzőtábornak otthont tudunk adni, akkor abból profitálhatnak a megyebeli egyesületek, játékosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!