szon-sportoldal

2014.02.07. 07:38

Csapatként dolgozzon a Szpari!

Nagy Enikő sportpszichológus a törökországi edzőtáborba is elkísérte az NB II listavezetőjét.

Nagy Enikő sportpszichológus a törökországi edzőtáborba is elkísérte az NB II listavezetőjét.

Hazánkban még nem megszokott, hogy pszichológus segítségét kérje egy labdarúgóedző. Pláne nem a sikerek idején. Márpedig Nagy Enikő sportpszichológus ősszel, a Nyíregyháza Spartacus sorozatos győzelmei közepette kapta a felkérést, hogy vegye kézbe Bajzát Péterék "lelkivilágát". Lucsánszky Tamás vezetőedző otthon is, és itt Antalyaban is állandó kapcsolatban van Nagy Enikővel. A pszichológus naponta tart foglalkozásokat a csapatnak és egyéneknek, a játékosok pedig szemmel láthatóan vevők a munkájára. No persze, az őszi eredmények önmagukért beszélnek, s az első helyről már nem szívesen mondanának le a Szpari futballistái.

- Eredetileg testnevelő tanári diplomával rendelkezek, ezután szereztem pszichológusi, majd sportpszichológusi végzettséget - tudtuk meg a nyíregyházi labdarúgókat az antalay-i edzőtáborba is elkísérő Nagy Enikő. - Az ilyen egy, két hetes összezártság ideális állapot a csapatmunkához.

- Októberben keresett meg Lucsánszky Tamás, hogy elvállalnám-e a felnőtt csapattal való foglalkozást. Akkor, amikor zsinórban aratta a csapat a győzelmeket. Nem csak a kudarcélményt, de a sikereket is meg kell tanulni feldolgozni. Ebben, illetve a nagybetűs CSAPAT-tá válás formálásában várta a vezetőedző a segítségemet. Ha a szakvezető úgy értékeli, hogy a közösség erejének köszönhető az első hely, akkor jól végeztük a munkánkat.

- Természetesen önmagától is végbe megy, mehet a folyamat, de egy szakember segítségével felgyorsítható mindez. Négy fázisra különíthetjük el a csapattá válás időszakát. Az első lépés az alakulás, amikor még csak ismerkednek egymással a társak, majd jön a viharzás fázisa. Ekkor már mindenki keresi a helyét az egységen belül, kialakulnak a különböző szerepek, a különböző feladatok. Ekkor dől el, kiből lesz irányító, ki lesz például az igazságos, ki az, aki a bizalmi kérdéseket kezeli.

A normaképzés során aztán már felveszik, és alkalmazzák a kialakult szerepeket, ekkor már próbálnak egységesen funkciónálni. A legvégső lépcsőfok pedig a működés fázisa, minden a helyére került és CSAPAT-ként dolgozik a gárda. Ezen a folyamaton tulajdonképpen minden egyes átigazolási, felkészülési időszak során át esik a társaság, az új emberek érkeztével ugyanis változhatnak a szerepek.

-Mindenki más és más tulajdonságokat hordoz magában. Az etikai kódex miatt nem nevesíthetek meg egyetlen esetet sem, de értelemszerűen más a feladatom egy szorongó típusú játékos, mint mondjuk egy túlzottan agresszív esetében. A cél, mindenki ismerje meg önmagát, tanulja meg kezelni a váratlan helyzeteket. Nem szabad csak jóban és rosszban gondolkodni, mindig az egyén erősségére kell építeni a munkánkat - így Nagy Enikő.

- Gelei József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!