szon-sportoldal

2015.04.23. 07:41

Frakcióvezetők a közgyűlés napirendi pontjairól

Nyíregyháza – A nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról kérdeztük.

Nyíregyháza – A nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

A város 2020-ig érvényes sportkoncepciója

Még az előző ciklus elején, 2011-ben alkottuk meg a város sportkoncepcióját, amelyben rögzítettük, hogy kiemelt figyelmet fordítunk az utánpótlás-nevelésre, a szabadidősportra, a hátránnyal élők sportolási lehetőségeinek megteremtésére. Emellett a legfontosabb célkitűzések között szerepelt a csapatsportágak finanszírozásának átláthatósága és ellenőrizhetősége. Az elmúlt évek eredményei igazolták ennek a koncepciónak a helyességét. A Nyíregyházi Sportcentrum létrejöttével a város sportéletének szakmai irányítása és felügyelete új szintre lépett. Egységessé, teljessé vált, ezzel párhuzamosan az elmúlt években a sportfinanszírozás országos rendszere is megváltozott. Ezeket a változásokat figyelembe véve készült el az új sportkoncepció, változatlan prioritásokkal, tehát továbbra is az utánpótlás-nevelést tekintjük a legfőbb feladatnak, és az átlátható, tiszta finanszírozást a felnőttcsapatoknál.

A város közbiztonsága

A beszámolóból kitűnik, hogy javult városunkban a közbiztonsági helyzet. Ez elsősorban a fokozott rendőri jelenlétnek, a városi kamerarendszer bővítésének tudható be. Frakciónk továbbra is támogat minden olyan kezdeményezést, amely a város biztonságosabbá tételét célozza. A számok azt támasztják alá, hogy a közös munka eredményes, hiszen a bűncselekmények száma 9 százalékkal csökkent, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 33 százalékos csökkenést mutat. Továbbra is fontosnak tartjuk a hétvégi vandálok megfékezését, és a kábítószerek terjesztésének visszaszorítását.

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozása

Frakciónk kiemelten fontosnak tartja a kábítószerek terjedésének megfékezését. A legutóbbi közgyűlésen is elhangzott a rendőrségi beszámoló kapcsán, hogy sajnos a drogprobléma állandó munkát ad a rendőröknek. Annak ellenére, hogy szinte minden héten fog el a rendőrség dílereket, mindig van, aki a helyükbe lép. A drogkereskedelem visszaszorítása mellett a prevenció, a fiatalok körében végzett felvilágosító munka, ami nélkülözhetetlen ennek a problémakörnek a kezelésében.

Meggyőződésünk, hogy csak a szakmai és civil szervezetek összefogásával, és hatékony társadalmi jelenléttel lehet eredményeket elérni. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum újjáalakításával ez a munka új lendületet kaphat, ezért támogatjuk ezt az előterjesztést.


Nagy László (MSZP)

A város 2020-ig érvényes sportkoncepciója

 Egy városlakónak, különösen egy megyeszékhelyen élő, a sportot, a mozgást szerető embernek kettős igénye van: meg akarja találni a saját mozgásigénye kielégítéséhez szükséges helyeket, és szeretne olyan sporteseményeket látogatni, ott szurkolni, ahol büszke lehet városának sportolóira, s szíve együtt dobban a többiekével. Tény, hogy az elsőben történt előrelépés, de a koncepcióban is olvasható, hogy van még tennivaló bőven. Meg kell említeni, hogy a magánszektor is komoly fejlesztéseket végzett a sportolási feltételek javítása érdekében. A másodikban már vannak gondok. Továbbra sincs sikersportága Nyíregyházának, a mérkőzések látogatottsága alacsony, több sportágban folyamatosan veszítjük el tehetséges fiataljainkat. Sokkal egyértelműbb szerepvállalásra lenne szükség az önkormányzat részéről.

A város közbiztonsága

A költségvetést módosító javaslataink egyike a közbiztonság további erősítését szolgálta volna, amelyet a Fidesz-frakció elutasított. A rendőrség jelenlegi beszámolójában látható mutatószámok nem rosszak, egyes bűnügyi területeken kifejezetten jó eredményeket értek el. Éppen ezért érthetetlen számunkra is a megyei rendőrfőkapitány azonnali, indoklás nélküli eltávolítása.

Mi továbbra is fontos feladatnak tekintjük a rendőrséggel való még szorosabb együttműködést, s közbiztonsági feladataink ellátásához anyagi források biztosítását.

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozása

A fórum 2001-es, az egyik legkorábbi létrehozása óta komoly tevékenységet folytatott a kábítószer-fogyasztás és más szenvedélyek megelőzése érdekében.

A rendőrség elmúlt hónapban tárgyalt beszámolójában is látható volt, hogy újfajta szokások jelennek meg: az úgynevezett pszichoaktív anyagok terjedése egy teljesen új stratégiát hoz magával a fiatalok érdekében folytatott preventív munkában. A fórum újjászervezése, a megváltozott helyzethez való igazítása a romló országos és nyíregyházi adatok miatt is fontos.

A kedvezőtlen folyamatok megállítása széleskörű összefogással érhető el, melyben a jelenlegi KEF-et alkotókon kívül szerepet kell kapnia szülőknek, diákképviseleteknek, hisz nélkülük szélmalomharc lesz a fórum munkája.


Béres Csaba (Jobbik)

A város 2020-ig érvényes sportkoncepciója

A közgyűlés elé kerülő, 2020-ig tartó sportkoncepció elnevezéséből adódóan csupán egy elképzelés, amelynek az alappontjaival egyet tudunk érteni.

De sajnos elképzeléseket már sokszor hallhattunk. Gondoljunk csak a Volán-pálya 2011-ben ígért rekonstrukciójára – ami az Oroson és Borbányán élők sportolási igényeit elégíthette volna ki –, vagy a jégcsarnok 2014 őszére ígért megépítésére, aminek a tervezett helyén jelen állás szerint már kézilabdaedzésekre is alkalmas munkacsarnokot terveznek. Várjuk a papírra vetett elképzelések 3D-s fizikai változatát.

Amondók vagyunk: várjuk ki a végét! A koncepció az elmúlt évek alapján sokat változhat még. Mi továbbra is szorgalmazni fogjuk a Volán-pálya felújítását, egy jégcsarnok és egy új uszoda megvalósulását!

 Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozása

Napjainkban elszomorító statisztikai adatok látnak napvilágot különböző illegális tudatmódosító szert használókról. Az elemzések azt mutatják, hogy a drogfogyasztás a fiatalabb korosztályt is kezdi hatalmába keríteni, melyről köztudott, hogy a függőség kialakulásában a legveszélyeztetettebb.

A Jobbik élharcosa az említett tendencia megfékezésének, ezért támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely gátat szab ennek.

Bízunk benne, hogy a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum újjáélesztve eredményesebb munkát fog tudni folytatni, mint korábban, hiszen tagjai mind jól ismerik a problémát, így annak bármely szakaszában képesek beavatkozni. Előre is sok sikert és kitartást kívánunk munkájukhoz! A Jobbik mindenben segíteni fogja őket.

A város közbiztonsága

Városunk közbiztonságának javítása érdekében az Önkormányzati Rendészet felállítását szorgalmazza a Jobbik, mivel a Fidesz-kormánynak öt év sem volt elég, hogy „két hét alatt” rendet tegyen. Az Önkormányzati Rendészet a rendőrség méltó segítsége lenne a bűnesetek megelőzésében és felderítésében.

Jelenleg a megyében regisztrált bűncselekmények harmada városunkban történik, és országosan is „előkelő” helyen helyezkedik el Nyíregyháza.

Árulkodó, hogy a regisztrált bűncselekmények elkövetőinek 30 százaléka 24 év alatti.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!