szon-sportoldal

2015.10.27. 14:28

Tragikus a helyzet – változtatni kell!

Nyíregyháza - Dr. Mocsai Lajos volt a vendége a a Sportszakmai Kollégium két napos, nyíregyházi tanácskozásának.

Nyíregyháza - Dr. Mocsai Lajos volt a vendége a a Sportszakmai Kollégium két napos, nyíregyházi tanácskozásának.

A Nyíregyházi Főiskolán tartotta két napos ülését a Sportszakmai Kollégium, mely a magyarországi testnevelési és sporttudományi felsőoktatás szakmai kérdéseiben dönt. A találkozón többek között a sporttudományi szakok képzési és kimeneti követelményeinek megújításáról is szó esett. A két napos program keddi vendége volt dr. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, aki dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes, a Nyíregyházi Főiskola intézményi vezetője, valamint Pásztorné dr. Batta Klára, intézetigazgató (Nyíregyházi Főiskola, Testnevelési és Sporttudományi Intézet) társaságában sajtótájékoztatón számolt be az esemény legfontosabb részleteiről.

– Ritkán használom ezt a kifejezést, de ez az összejövetel sporttörténelmi jelentőséggel bír – éreztette a tanácskozás súlyát dr. Mocsai Lajos. – Kritikus pontra jutottunk, éppen ezért 2017-ben új felsőoktatási rendszer szerint épül fel a sporttudomány és testnevelés képzés. A problémák súlyosságát jelzi, hogy legalább tíz betegséget tekintve dobogósok vagyunk Európában, a magyar lakosság pedig 10 évvel kevesebbet él, mint a kontinens nyugati felén lakók. Mindemellett olyan tragikus a helyzet, hogy az alsó tagozatos gyerekek negyven százaléka gyógytornára szorul! Nemzetgazdasági, egészségügyi gondról beszélünk, ami indokolttá teszi a reformokat. A felsőoktatási intézményekben a követelmények szigorítására van szükség, körültekintőbb megválasztására van szükség. A TF-n egészen biztosan megszűnik az a gyakorlat, hogy élsportolók könnyű úton szereznek diplomát. Ezt egy példával tudnám alátámasztani: aki jól tud verset mondani, még nem nyer automatikus felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

Dr. Kiss Ferenc szerint fontos teendő a fiatalok elcsábítása a képernyő, a számítógépek elől, hogy az okostelefonokat legalább annyire időrte elfelejtsék, amíg sportolnak, vagyis hasznosan töltsék a nao bizonyos szakát.

Mindehhez Pásztorné dr. Batta Klára hozzátette, a Nyíregyházi Főiskola nagyban támogatja a terveket, és szintén 2017-től edző, szakedzői képzésre lesz jogosult az intézmény. Továbbá labdarúgó, valamint futsal szakosztály alakítása szerepel az elképzelések között.

KM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!